Arborarea drapelului României este reglementată prin Legea 75/1994, actualizată în 2023. Aceasta stipulează cum trebuie arborat drapelul țării noastre și cine are obligația de a-l arbora permanent. Astfel, articolul 2 din lege arată unde trebuie arborat permanent drapelul României: a) pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice; b) la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură; c) la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional; d) ca pavilion, pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.
În Târgu Mureș, instituțiile publice au arborat drapelul României, însă, în multe cazuri este arborat greșit. Cea mai întâlnită greșeală este arborarea drapelului național în partea dreaptă față de drapelul Uniunii Europene. Articolul 8, litera a) din Legea 75/1994 arată că “drapelul României se arborează alături de un singur drapel de stat străin, drapelul României se va aşeza în stânga, privind drapelele din faţă”.
În imagini se poate vedea, de exemplu, că pe sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Piața Trandafirilor sau pe sediul Direcției Județene de Statistică Mureș de pe strada Bolyai drapelul României este arborat în partea dreaptă și nu în partea stângă.
În foarte multe locuri drapelul este arborat corect ca și poziție însă culorile sunt vizibil decolorate ceea ce nu este în regulă. Spre exemplu toate instituțiile de învățământ din oraș au arborat drapelul. La fel și spitalel din oraș. Unele însă sunt decolorare sau înfășurate pe lance de multă vreme, cum se poate vedea și în imagine – clădirea care adăpostește sediile ITM, AJOFM și AJPIS.
De asemenea, pe clădirea din str. Gheorghe Doja nr 9, deși pe frontul acesteia (terasa sediului UDMR) este arborat drapelul României în mod corect pe una din laturi este arborat un drapel decolorat și rupt. Clădirea din str. Gheorghe Dona nr. 9 adăpostește mai multe instituții publice printre care Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială Mureș și sediile unor ziare locale sau ONG-uri.
Cele mai atente la detalii privind poziția drapelului sau starea acestuia sunt instituțiile din cadrul Ministerului Justiției (vezi foto Curtea de Apel Mureș), Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Pompieri) sau Ministerul Apărării Naționale.
Trei dintre filialele mureșene ale partidelor parlamentare nu au arborat drapelul național, deși trebuie să o facă. Este vorba despre PNL (unde este arborat un steag al partidului), PSD și USR. La sediile UDMR și AUR drapelul României este arborat.
Drapelul României poate fi arborat și de persoane fizice sau persoane juridice, altele decât cele prevăzute la articolul 2 care au obligația de a le arbora. Și în aceste cazuri am văzut însă greșeli de arborare, sau, mai grav, drapele rupte și decolorate. Vedeți, în imagini, de exemplu, drapelul arborat greșit pe “Clădirea Albina” din centrul Târgu Mureșului în comparație cu drapelul arborat corect pe Catedrala “Înălțarea Domnului” sau “Catedrala Mare”, cum mai este ea cunoscută. De asemenea vă prezentăm drapelul României, rupt și decolorat, alături de cel al UE, pe un bloc de locuințe de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Decât să fie arborat astfel, mai bine deloc.
D.B.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.