Un grup de militari din cadrul Garnizoanei Sfântu Gheorghe va arbora, săptămâna viitoare, drapelul României pe vârful Moldoveanu din Munţii Făgăraş, cel mai înalt pisc montan din ţara noastră.
Acţiunea este prilejuită de aniversarea Zilei Armatei Române, precum şi a Zilei Vânătorilor de Munte.
„În perioada 31.10 – 01.11.2023, militarii din Garnizoana Sfântu Gheorghe vor continua tradiţia inaugurată în anul 1996, de a arbora cu ocazia Zilei Armatei Române şi Zilei Vânătorilor de Munte, drapelul naţional pe cel mai înalt vârf din ţară – Vârful Moldoveanu (2544 m). Ascensiunea se execută pe itinerarul Stâna din Podul Giurgiului – Stâna Moldoveanului – Izvorul Moldoveanului – Culmea Scărişoara – Curmătura Moldoveanului – Vârful Piscul Roşu – Vârful Moldoveanu. Coborârea se execută pe itinerarul Vârful Moldoveanu – Spintecătura Viştei – Vârful Viştea Mare – Şaua Oarzănele – Valea Orzăneaua Mare – Intersecţia văilor Orzăneaua Mare şi Orzăneaua Mică – Stâna din Podul Girgiului”, a precizat conducerea Centrului Militar Judeţean Covasna.
Tot în cinstea Zilei Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie, miercuri, începând cu ora 10,00, va avea loc o ceremonie militară la Grupul statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.
„La Sfântu Gheorghe e o tradiţie mai veche, începută de colegii de la Batalionul 22 Vânători de Munte ‘Cireşoaia’. Ei aveau tradiţia ca în preajma zilei de 3 noiembrie, când e sărbătorită Ziua Vânătorilor de Munte, să facă o ascensiune pe cel mai înalt vârf din ţară, pe vârful Moldoveanu. Bineînţeles, când ajungeau acolo pe vârful Moldoveanu, scoteau drapelul tricolor şi făceau o fotografie de grup cu drapelul tricolor şi cu simbolul celui mai înalt vârf din ţară. Între timp, din 2019, noi, Centrul Militar, am preluat comanda Garnizoanei, şi am venit cu propunerea să nu mai facem această expediţie pe 3 noiembrie, ca să sărbătorim numai vânătorii de munte, ci să o facem cu câteva zile mai devreme, pentru că pe 25 octombrie este Ziua Armatei şi atunci ar fi ziua tuturor militarilor din Sfântu Gheorghe şi să facem o echipă comună mixtă, să urcăm împreună pe vârful Moldoveanu. Şi de atunci alegem data ascensiunii în funcţie şi de starea vremii, în funcţie şi de cum ne permite programul tuturor, facem o echipă comună şi urcăm pe vârful Moldoveanu. Echipa e formată din militari de la toate unităţile din Ministerul Apărării Naţionale, plus de la unităţile din Ministerul de Interne. S-a întâmplat să vină cu noi şi jandarmi, şi pompieri, şi poliţişti şi aşa mai departe”, a declarat, pentru AGERPRES, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt col Dorin Neagu.
În luna iunie, în contextul sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional, un grup de militari din cadrul Batalionul Vânători de Munte „Cireşoaia” din Sfântu Gheorghe a urcat pe vârful Caraiman din Munţii Bucegi, pentru a duce drapelul tricolor la Crucea Eroilor, ridicată în memoria soldaţilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial. AGERPRES