Asociaţia pentru Tîrgu-Mureş va organiza, până la urmă, Zilele Culturale Maghiare, intitulate „Vâltoarea mureşeană”, pe teritoriul comunei Sângeorgiu de Mureş pentru că în Tîrgu-Mureş nu au primit aprobare pentru centrul oraşului, iar în Parcul Municipal ar fi trebuit să renunţe la programul iniţial pentru a include spectacole folclorice româneşti. În schimb, la concurenţă, Primăria organizează, din fonduri publice, o zi ce se vrea culturală, intitulată „Împreună-Együtt”. Folosiţi pentru a justifica refuzul de a aproba desfăşurarea Văltorii în centru, pompierii vor organiza „Competiţia naţională de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat”, în parcarea Promenada Mall.
Deznodământul
Scandalul din jurul organizării la Tîrgu-Mureş, în premieră, la fel ca în alte oraşe transilvănene a Zilelor Culturale Maghiare a ajuns la un deznodământ, unul anticipat săptămâna trecută de către directorul evenimentului, consilierul local UDMR Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş. Acesta ne declarase că este sceptic că „Vâltoarea mureşeană”, cum au fost intitulate Zilele Culturale Maghiare de la Tîrgu-Mureş, va avea loc în centrul municipiului. Dar să vedem cum a evoluat disputa Primărie – organizatori, săptămâna trecută.
Luni, speranţe încă
Luni era încă ceaţă densă legat de locul de desfăşurare a evenimentului. Organizatorii – Asociaţia pentru Tîrgu-Mureş – mai sperau luni că Primăria Tîrgu-Mureş şi Comisia de avizare a evenimentelor vor aproba desfăşurarea în centrul municipiului a evenimentului „Vâltoarea mureşeană”. Astfel, Portik Vilmos, preşedintele PPMT Mureş, susţinea luni că e posibil ca evenimentul să se desfăşoare în centru. De cealaltă parte, reprezentanţii UDMR dădeau asigurări că s-ar fi ajuns la un acord cu Executivul şi că Zilele Culturale Maghiare urmau să se desfăşoare în Parcul Municipal, locul unde de altfel s-a desfăşurat conferinţa de presă. Brassai Zsombor, liderul UDMR Mureş, a spus, în cadrul întâlnirii cu mass-media, folosind o expresie ce implică incertitudine că: „Se pare că am ajuns la un acord comun privind locul evenimentului, probabil că vom organiza în Parcul Municipal şi la Polivalentă”.
Miercuri, năruirea speranţelor
Miercuri, 21 august, s-a întrunit Comisia de avizare a evenimentelor care, confirmând prognoza sceptică a lui Soós Zoltán, a respins solicitarea „Asociaţiei pentru Tîrgu-Mureş” de organizare a evenimentului în centrul municipiului. Argumentul adus de comisie a fost că în acea perioadă „Vâltoarea mureşeană” s-ar suprapune peste alte evenimente care se vor desfășura tot în centrul municipiului, şi anume: „Competiţia naţională de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat”, între 27-29 august, şi Festivalul folcloric interjudeţean ,,Jocul din Bătrâni”, pe 1 septembrie.
Explicaţii descusute
Explicaţia cu evenimentul organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă nu stă însă în picioare deoarece, după cum au anunţat reprezentanţii locali, competiţia se va desfăşura în parcarea complexului comercial Promenada Mall. Cel de-al doilea eveniment, organizat de Consiliul Județean, prin Centrul Județean pentru Cultură Tradițională şi Educație Artistică Mureş – pe data de 1 septembrie – va avea loc la Teatrul de Vară din Tîrgu-Mureş, ceea ce iarăşi nu ar fi încurcat prea tare desfăşurarea „Vâltorii mureşene”, singura manifestare ce s-ar fi intersectat ar fi fost parada portului popular, dacă anul acesta se mai păstrează tradiţia. Apoi, municipalitatea a propus ca „Vâltoarea mureşeană” să se desfăşoare între 31 august – 1 septembrie în Parcul Municipal, ofertă refuzată de către reprezentanţii organizatorului pe motiv că programul este deja definitivat.
Inexplicabil este şi un alt aspect, faptul că solicitarea a fost depusă în termen, iar de desfăşurarea evenimentului se ştia de la începutul anului, atâta vreme cât a fost prevăzută chiar o sumă din bugetul local pentru desfăşurarea Zilelor Culturale Maghiare.
Duel între lideri politici
Liderul UDMR Mureş, Brassai Zsombor, i-a trimis primarului Dorin Florea, preşedintele PDL Mureş şi vicepreşedinte al organizaţiei naţionale, o scrisoare deschisă care se încheie astfel: ,,Dumneavoastră aţi jignit maghiarii din Tîrgu-Mureş! Eu, în calitate de preşedinte UDMR Mureş, persoană responsabilă pentru interesele minorităţii maghiare, nu pot ignora acest lucru. Ne jigniţi în demnitatea noastră umană şi naţională cu faptul că ne trataţi diferenţiat, nu ne asiguraţi la Tîrgu-Mureş în centrul oraşului posibilitatea organizării Vâltorii Tîrgumureşene şi nu sprijiniţi evenimentul din fondul comun la care cotizează consistent şi contribuabilii maghiari!”. Brassai i-a mai explicat edilului ce înseamnă multiculturalitate şi segregare. ,,Multiculturalitatea nu înseamnă nicidecum amestecarea culturilor sau asimilarea acestora, ci existenţa acestora una lângă cealaltă…”, a arătat acesta.
Replica din partea Primăriei nu a întârziat. „Primăria Tîrgu-Mureş nu s-a opus şi nu se opune manifestării organizate de dvs. V-am sfătuit doar că aceasta poate fi gândită ca o sărbătoare comună, un eveniment serios, care să pună în valoare, într-un mod elegant şi complex, cultura târgumureşeană. Ceea ce dumneavoastră omiteţi să spuneţi populaţiei este că doriţi, de fapt, o manifestare cu scop comercial, menită însă a crea zarvă, vrajbă şi zâzanie în acest oraş. Este regretabil, domnule Brassai, că vă pretaţi unei diversiuni nedemne pentru un lider politic, iar „vremurile noi” la care faceţi referire înseamnă o Europă a valorilor comune, care ne unesc şi pe care suntem datori să le promovăm împreună”, a conchis Dorin Florea.
Vineri, replica
Vineri, Brassai Zsombor a revenit cu un răspuns la replica edilului. „Domnule Primar! Doar aceia să se refere la valorile Europene care le respectă! Acum când interziceţi manifestarea culturii maghiare în centrul oraşului, discursul Dvs. ,,European” nu este credibil. Este jignitor! Pretindeţi că Vâltoarea Mureşeană crează zarvă. Ce credeţi ce părere au zecile de mii de tîrgumureşeni care sunt mândri de cultura lor lingvistică, tradiţiile, literatura, teatrul, patrimoniul construit şi valorile lor civice?… Noi înţelegem Tîrgu-Mureşul! De aceea organizăm Vâltoarea Mureşeană şi din acest motiv am dorit să aducem acest eveniment cultural în centrul oraşului. Cultura maghiară este a Tîrgu-Mureşului şi locul ei este în centrul oraşului. Speriaţi opinia publică cu segregare, induceţi politica în acest caz, care în opinia Dvs. creează ,,zarvă, vrajbă şi zâzanie în acest oraş” şi degradaţi evenimentul nostru cultural la ,,o manifestare cu scop comercial” la care lucrează voluntari de luni de zile somităţi culturale şi experţi în organizare de manifestaţii culturale. Domnule Primar! Dumneavoastră nu intraţi în polemică cu mine, ci jigniţi cetăţenii care sunt devotaţi culturii. Şi acest lucru este inadmisibil! ”, a scris acesta. Replica la replică a edilului probabil nu va întârzia să apară.
Vâltoarea, doar pentru maghiari
În concluzie, „Vâltoarea mureşeană” va fi un eveniment complex de promovare a valorilor şi culturii comunităţii maghiare care se va desfăşura pe malul Mureşului, în zona Sórpatika. Programul festivalului include pe lângă concerte, spectacole de teatru, film, activităţi pentru copii, dezbateri şi concursuri sportive. Evenimente vor avea loc şi la Palatul Culturii, Teatrul Naţional şi Biblioteca Teleki, programul fiind disponibil pe site-ul evenimentului pentru cei interesaţi de mai multe detalii. Ceea ce ne-a frapat legat de acesta este faptul că este disponibil doar în limba maghiară. În ciuda declaraţiei directorului festivalului Soós Zoltán, vicepreşedinte executiv UDMR Mureş: „Dorim ca să reuşim să transmitem târgumureşenilor, atât comunităţii române, cât şi comunităţii maghiare valorile şi tradiţiile locale şi asta nu pentru a exclude pe cineva”.
Cum vor transmite comunităţii româneşti valorile şi tradiţiile locale în condiţiile în care la ora aceasta nu există un program pe care să poată să îl lectureze şi o persoană care nu cunoaşte limba maghiară nu ne-am lămurit. Şi dublul discurs nu ne place, cu siguranţă, nici de o parte, nici de alta.
Ligia VORO