Înainte de a-mi sări în cap, aveți puțintică răbdare și citiți până la capăt. Celor care nu au răbdare, potrivit inspectorului școlar general, luni, fiecare copil se duce la școala unde a învățat și până acum!
Fără a vă plictisi inutil, vă reamintesc câteva date esențiale despre Liceul Teologic Romano-Catolic. Acum nu e vorba de cine a fost primul, ce drepturi mai vor uni și alții, ce înseamnă democrația.
În opinia mea, avem de-a face cu jocuri politice. Dacă pentru înființarea școlii se cere un act de înființare, (un certificat de naștere), care lipsește și nimeni nu face nimic ca să-l recupereze. Dacă se pierde vremea prin folosirea unor sinonime în HCL-uri care oricât de frumos ar suna, nu schimbă cu nimic datele problemei…Aveți altă explicație?
Cineva are interesul ca o școală în care învață sute de elevi să ajungă precum steaua eminesciană: ”Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, și nu e!”
Înarmați-vă cu răbdare și haideți să recapitulăm un pic lecția de istorie.
Clădirile din Tîrgu Mureș, str. Mihai Viteazul nr. 15-17, au fost construite în perioada 1905-1908 din bani publici cu contribuția Bisericii Romano-Catolice. Peste zece ani Transilvania s-a unit cu România (1918), după alți 30 de ani (1948) a urmat naționalizarea, clădirile intrând în proprietatea statului român. După Revoluția din 1989 au început tratativele pentru retrocedarea clădirilor naționalizate. Biserica Romano-Catolică și-a revendicat și a redobândit dreptul asupra acestor clădiri. Astfel în 2005 din proprietatea orașului clădirile ajung în proprietatea Bisericii.
Cunoscutul liceu ”Unirea” fiind găzduit în aceste clădiri, pentru a păstra tradiția școlii, Primăria încheie un contract de închiriere cu Statusul Romano-Catolic, cel care administrează proprietatea Bisericii.
Toate-s bune și frumoase, dar contractele de închiriere nu prea se respectă, se întârzie cu plata chiriei, urmând rezilierea contractului. Și de aici începând se îmbârligă lucrurile.
Fiecare reluare a contractelor de închiriere aduce noi clauze. Una dintre acestea se referă la înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic și mansardarea corpului A.
În 15 martie 2015 se înființează Liceul Teologic Romano-Catolic, fără a avea ”certificat de naștere” legal, pare-se din cauza unei greșeli administrative. Cu toate acestea școala figurează în rețeaua școlară pe 2014-2015 prin HCL 33. Mansardarea colegioului însă rămâne blocată din cauza cercetărilor DNA. Potrivit procurorilor în 29 iulie 2014, printr-o HCL s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru renovarea clădirii Colegiului Național Unirea, cu condiția propunerii de înființare a Liceului Romano-Catolic.
Cunoașteți consecințele: fostul șef al ISJ și directorul liceului catolic arest la domiciliu respectiv punere sub control judiciar, elevi și părinți audiați de DNA, lung șir de procese.
O altă clauză a contractului din 2014 stipulează că în cazul în care nu se înființează ori în perioada derulării contractului de închiriere se desființează Liceul Teologic Romano-Catolic, contractul de închiriere devine automat nul. În traducere niciun chiriaș nu mai poate folosi clădirile Statusului Romano-Catolic.
Asta ar însemna – folosind un limbaj colocvial- ca peste 300 de elevi din clădirea mică și alți 900 din clădirea mare ar trebui să-și caute chirie!
Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar ar fi cea mai mare aberație!
Atât timp cât se confruntă cu deficit de spațiu și Liceul Reformat ce funcționează în spații din trei locații, nu poate fi vorba de dislocarea elevilor. Pentru a face lumină în acest caz, l-am întrebat din nou pe inspectorul școlar general: unde se duc copiii la școală luni dimineața?
”Unde să se ducă? La școală, acolo unde au fost înscriși. Nu rămâne nimeni pe drumuri. (…)Cei care au terminat anul acesta clasa a VIII- a au dat examenul de Evaluare națională la Liceul Bolyai, cei care au terminat a XII-a au dat examenul de Bacalaureat la Liceul Bolyai, au primit diplome. Este vorba de 362 de elevi. Soarta lor e de competența Consiliului Local. Nu depinde de mine. Inspectoratul Școlar Județean a luat act de anularea deciziei 1385, Consiliul Local trebuie să se ocupe de reorganizarea rețelei școlare.”, a spus Ioan Macarie, a doua zi după protest.
De aceea spun: să ne liniștim!
Cei care au greșit voit sau nu, ar trebui să nu mai boicoteze măcar noua încercare de a pune ordine în documentele de legalizare a Liceului Romano-Catolic.
Suntem pe un teren minat. Greutățile traiului de pe o zi pe alta, lipsa perspectivei într-o viață mai bună, ridicarea la rang de cinste a inculturii, a mediocrității, bolile și neanjunsurile cu care se confruntă majoritatea populației indiferent de apartenență etnică sau religioasă, sunt un sol mănos pentru încolțirea seminței de ură. Să moară și capra vecinului, dacă de a noastră n-am avut grijă!
De aceea repet: să ne liniștim!
E nevoie de calm și mintea limpede a tuturor celor care nu și-au trimis încă la plimbare neuronul stingher. Să nu ne lăsăm manipulați. Să nu devenim jucăria politicienilor, care nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase! Cunoaștem metoda lor: dezbină și domnește!
Erika MĂRGINEAN