La o jumătate de an de la publicarea datelor preliminare, Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, a confirmat miercuri cifrele: PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6% din media UE, în timp ce în România, el a fost de 76,7%. Cu alte cuvinte, a devenit oficial faptul că România a depășit Ungaria atunci când vine vorba despre cel mai cunoscut indicator de dezvoltare, scrie publicația maghiară Portfolio.hu.
Analiza Portfolio arată că, în timp ce Ungaria a recuperat rapid decalajul față de media UE în ultimul deceniu, România a recuperat diferența într-un ritm și mai rapid. În 2013, România avea un PIB pe cap de locuitor de 54,6%, dar până în 2022 se va apropia de 77%, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de 22 de puncte procentuale – una de 2,5 ori mai mare decât cea a Ungariei. În privința aceluiași indicator economic – PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) – mai notează Portfolio, doar 5 state membre UE se mai află în urma Ungariei: Letonia, Croația, Slovacia, Grecia și Bulgaria.
Pe baza ritmului de recuperare a decalajelor, nu este exclus ca, în timp, letonii și croații să depășească și ei economia maghiară, arată analiza. Economistul Ákos Péter Bod, fost guvernator al băncii centrale și contributor Portfolio, a scris anterior că, cel mai probabil, din cauza recesiunii economiei maghiare de anul acesta, se așteaptă ca avansul României să crească.
Péter Ákos Bod mai explica recent că România a ajuns din urmă Ungaria și din cauza corupției de la Budapesta și a lipsei de concurență.
Citeşte întreaga ştire: „E oficial: România a depășit Ungaria”, scrie la unison presa de la Budapesta, care citează datele oficiale ale UE