Delgaz Grid va începe, în luna mai, în poligonul de instruiri de la Mediaș, testele din cadrul proiectului 20HyGrid, prin care își propune să valideze utilizarea soluției tehnologice bazate pe amestecul a 20% hidrogen cu gaze naturale, a anunțat Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, potrivit unei postări pe pagina de LinkedIn a companiei, la o conferință de specialitate.
„Vom testa la Mediaș, într-o mini-rețea de distribuție, atât centrale termice existente, modele mai vechi (fără condensație), instalate înainte de 2015, precum și centrale în condensație produse după 2015, respectiv aparate de generație nouă, care sunt deja pregătite pentru 20% hidrogen”, a explicat reprezentantul Delgaz Grid, compania de distribuție a gazelor și energiei electrice din grupul E.On.
“În etapa a doua a proiectului, testele vor analiza funcționarea amestecului în rețele reale, respectiv în rețele existente din oțel și polietilenă, precum și instalații/aparate de utilizare ale clienților racordați la acestea. „Cu siguranță, una dintre provocări este legată de gradul de acceptare din partea clienților pentru efectuarea testelor. În acest scop, în prima fază testele se vor efectua în poligonul de la Mediaș pentru a dovedi că totul funcționează în condiții de siguranță. Ceea ce trebuie să se înțeleagă este că hidrogenul este un alt gaz combustibil, iar utilizarea lui nu implică un risc cu nimic diferit față de cel al utilizării gazelor naturale”, a subliniat Cristian Călin.
“România are un potențial remarcabil atât pe partea de producție de hidrogen verde, dar și în ce privește producția de energie regenerabilă din care se produce hidrogenul verde. Noi, la Delgaz Grid, vrem să dezvoltăm rețele dedicate pentru hidrogen, a mai spus managerul companiei.
În paralel cu derularea proiectelor-pilot, este esențial să se elaboreze un cadru legislativ și de reglementare adecvat, precum și scheme de sprijin/programe de finanțare pentru a susține investițiile necesare implementării tehnologiilor cu hidrogen, respectiv conversia rețelelor de gaze naturale spre hidrogen. „Salutăm inițiativele legislative, și anume Legea hidrogenului și Codul pentru hidrogen aflat în dezbatere publică și așteptăm cu mare nerăbdare elaborarea Strategiei naționale a hidrogenului, documentul de referință pentru cadrul legislativ viitor”, a mai spus Călin.