Unul din cei mai mari jucători de pe piața energiei din României, implicat atât în distribuția de gaze naturale, cât și în cea de energie electrică, rămâne deocamdată cu sediul central la Tîrgu-Mureș. E.On, căci despre el este vorba, este structurat pe mai multe companii, însă din 2004 când a achiziționat fostul Distrigaz Nord, a rămas cu sediul central la Tîrgu-Mureș, în ciuda numeroaselor divergențe pe care le-a avut cu administrația locală. Totuși, nu de puține ori s-a zvonit că nemții au în vedere mutarea sediului central de la Tîrgu-Mureș la București. Ceea ce pentru Tîrgu-Mureș ar fi însemnat mai puține locuri de muncă și o scădere însemnată și în veniturile Primăriei Tîrgu-Mureș.
Un sediu nou și o altă problemă rezolvată
Sediul companiei nu numai că va rămâne în viitorul apropiat și mediu la Tîrgu-Mureș, însă conducerea companiei are în vedere unificarea structurilor care acum sunt împărțite în mai multe clădiri din oraș, într-una singură care se va numi E.On Office și va fi închiriată de fapt de la o firmă privată.
RCB Development & Consulting SRL, o firmă cu sediul în Nazna, a depus de curând o cerere pentru avizarea unei construcții de birouri care ar urma să fie ridicată pe bulevardul Pandurilor, în vecinătatea complexului de locuințe Bența Towers. Mai exact, va fi ridicată o clădire cu 8 etaje, plus două nivele subterane dedicate parcărilor. Descrierea proiectului depus la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș precizează că este vorba despre „clădire de birouri 2S+P+8E+ETH cu structură din beton armat, fațade pereți cortină, instalații complete; prin realizarea clădirii de birouri se finalizează lucrările începute pentru realizarea complexului rezidențial Bența Towers și întrerupe după execuția primelor două blocuri”. Așadar, se mai rezolvă și problema lucrărilor nefinalizate în zonă de grupul Bența, care pare-se a intrat în probleme financiare.
Un sediu impresionant
Sediul va adăposti un număr impresionant de birouri, având în vedere că este proiectat ca să poată susține 600, până la 750 de angajați. Tot potrivit proiectului depus la APM, investiția înseamnă, de asemenea, și amenajările peisagistice din jurul complexului Bența Towers, care altminteri ar fi rămas în continuare un șantier împrejmuit de garduri.
Despre planurile companiei, am încercat să aflăm mai multe detalii chiar de la Biroul de Presă, de unde într-adevăr am primit prompt un răspuns, însă ca de obicei, zgârcit în informații. Am pus următoarele întrebări: 1. Care este valoarea investiţiei?, 2. Care este termenul de realizare?, 3. Care este destinaţia viitorului sediu și ce caracter va avea – regional, naţional?, 4. Se mai pune problema mutării sediului central al E.ON Gaz Distribuţie sau E.ON Energie România la București? și 5. După finalizarea investiţiei, E.ON va face noi angajări sau, din contră, disponibilizări de la celelalte sedii?.
2015 – anul panglicii inaugurale
Răspunsul companiei a fost scurt și lapidar. Așadar, am aflat că: „La acest moment, angajaţii din Tîrgu-Mureş ai companiilor E.ON îşi desfăşoară activitatea în 9 locaţii. Prin intermediul proiectului E.ON Office, intenţia noastră este să îi reunim pe toţi aceşti angajaţi într-o singură locaţie şi să le oferim condiţii optime de muncă. Clădirea „E.ON Office” urmează să fie construită în perioada 2013-2015 şi va fi închiriată de E.ON, fiind proiectată astfel încât să permită alocarea unui număr de 750 de persoane. În ceea ce priveşte sediile sociale ale companiilor E.ON Gaz Distribuţie şi E.ON Energie România nu există nicio decizie de schimbare a acestora”.
Așadar, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de vestea că un important jucător pe piața energetică rămâne totuși la Tîrgu-Mureș. Cât despre restul detaliilor, poate vom primi mai multe la tăierea panglicii inaugurale, programată peste aproximativ doi ani.
Cătălin Hegheș
Unde este factura pe luna decembrie 2016?
Unde este factura pe oct , nov , dec , acum economisit si pe hirtie sorry