Ședință de Consiliu local. Invitații ajung simultan sau cu mult înaintea stimabililor consilieri. Unii consilieri chiar întârzie. Președinta de ședință așteaptă sfertul academic după care declară ședința deschisă, face prezența, citește ordinea de zi, de astă dată are un singur punct: bugetul pe 2020.
Se aprobă solicitările la luări de cuvânt, se trece la treabă.
Primul vorbește dr. neurochirurg Alexandru Lupșa, președintele fondator al Fundației Alpha Transilvană. Are la dispoziție 3 minute. Se exprimă cursiv, cu formulări ce culeg aprecierile comentatorilor de pe margine, care afirmă că ”vorbește ca un congresman american”. Militează pentru votarea bugetului, chiar dacă sumele alocate nici de data asta nu vor acoperi nevoile fundației. Lumea nu înțelege cu ce se ocupă Alpha Transilvană, de ce le-ar trebui atâția bani pentru 12 copii cu dizabilități. Subiect complicat, ar trebui explicat pe înțelesul tuturor.
Urmează doi tineri, amândoi au același subiect. Unul, președintele Elevilor Maghiari din Municipiu – ar vorbi în limba maghiară, celălalt repetă aceleași vorbe în limba română. Am scris ”ar vorbi” pentru că în mod absolut întâmplător intră pe fir bruiajul ca pe vremuri, când ai fi ascultat muzica transmisă de Cornel Chiriac pe postul de Radio Europa Liberă (generația mea știe la ce mă refer) și începe să scârțâie, să fluiere, să dispară semnalul…adică să fie bruiat postul. Și-a revenit aparatura minune pentru care s-au dus lupte grele în consiliu, (războiul de 30 de ani?), obținut pe bani grei cu angajat pe post de translator cu tot, abia când și-au dat seama că al doilea elev vorbește românește.
A fost un moment mai mult decât jenant, bilingvii se uitau cu mare atenție peste hârtiile lor de pe birou, cei care nu cunosc decât limba română nu-și ascundeau plictiseala. Elevii ar fi cerut aprobarea bugetului, în speranța că astfel vor primi și ei bursele de merit, bani de care ar avea mare nevoie fiecare copil.
A urmat fostul consilier local, cel mai vocal din anii trecuți, bilingv și el. Aparatul minune a reacționat alergic și de data asta, afectat nu doar de limba vorbită, dar și de persoana celui aflat la microfon. Am văzut că avea un desen colorat cu explicații pe care l-a fluturat de câteva ori, semn că a vorbit în ambele limbi despre același subiect, pișcoturi colorate în locul spațiului verde pe un drum ce va intra în reparații? Cine știe.
S-a votat procesul verbal pe ședința precedentă apoi au trecut la primul și unicul punct de pe ordinea de zi: bugetul. După cum era de așteptat, n-a trecut.
Ar fi urmat discuții, dar consilierii s-au grăbit să plece, iar în lipsă de quorum, ședința a fost declarată închisă. Un consilier de la ”firul ierbii” a apucat să mai amintească auditoriului că primarul municipiului ar avea obligația să prezinte consiliului local, în primul trimestru, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale, iar la solicitarea consiliului local, și alte rapoarte şi informări. N-a mai fost văzut…cine știe de când!
Și cu asta și cei care își studiau telefoanele, căscând sau frecându-și ochii de somn au putut pleca liniștiți, au mai bifat o ședință!