Din dorința de a crește nivelul de implicare al tinerilor mureșeni în activități de voluntariat, dar și pentru a trage un semnal de alarmă asupra protejării mediului, a fost creat proiectul „Eco Ambasador pentru o dezvoltare durabilă”.
Conform Strategiei Naționale, România se încadrează în grupa ţărilor europene cu cel mai scăzut nivel de implicare în voluntariat, mai puţin de un tânăr din cinci derulând astfel de activităţi. Majoritatea tinerilor cred că ar trebui încurajată participarea la voluntariat printr-o mai bună informare a tinerilor.
Inițial proiectul „Eco Ambasador pentru o dezvoltare durabilă” a fost gândit ca o tabară de 3 zile care să stârnească interesul tinerilor pentru implicarea și de ce nu, chiar coordonarea diverselor acțiuni de voluntariat. Dar, cum contextul actual a impus distanțarea socială, tinerii s-au întâlnit în mediul online prin intermediul platformei Zoom.
Astfel, un grup de 20 de tineri motivați, au fost antrenați în dezbateri și formați să motiveze alte persoane, cu ajutorul facilitatorilor, prin dezvoltarea abilităților de leadership, dobândirea de cunoștințe specifice protecției mediului și încurajarea unui comportament responsabil.
“ Unul din cele mai apreciate subiecte abordate a fost Project managementul, iar eco-voluntarii participanți au identificat și conturat proiecte de mediu pentru comunitate, ghidați de un facilitator. Pe viitor, ne dorim să întâlnim tinerii voluntari în rolul de project manager, implementând proiecte de succes.” a declarat Andreea Nistor, specialist comunicare în cadrul proiectului.
Tinerii participanți la proiect au fost invitați de Let’s Do It, România! să fie parte din schimbare și să devină voluntari digitali, adică să marcheze deșeurile pe care le întâlnesc în natură în aplicația TrashOut. Echipa Let’s Do It, România! va trimite sesizări autorităților prin platforma 4B, iar în maximum 30 de zile, acestea ar trebui să revină cu un status în ceea ce privește zonele respective.
Elena Maria Botnar elevă la Colegiul Național Pedagogic ”Mihai Eminescu”, care de 3 ani
participă la Ziua de curățenie națională organizată de Let’s Do It România! a transmis tinerilor
participanți ce înseamnă să fii voluntar digital și a filmat un scurt video în care arată cum prin
gesturi simple și cu o aplicație – TrashOut, fiecare ne putem aduce contribuția la o țară mai
curată.
Până acum, în județul Mureș au foste trimise 14 sesizări care așteaptă o soluționare din partea
primăriilor în raza cărora se află deșeurile depozitate ilegal și semnalate de oameni prin aplicația
TrashOut.
La finalul proiectului, Eco Ambasadorii au primi kit-uri de voluntari, pregătite special pentru ei.
Proiectul „Eco Ambasador pentru o dezvoltare durabilă” este implementat de Asociația Proteus
și cofinanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș, prin Concursul Local de
Proiecte de Tineret, organizat anual. Perioada de desfășurare a fost 21-26 noiembrie 2020, a precizat
Andreea Nistor, Specialist comunicare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.