Într-o lume aflată pe o pantă regresivă în ceea ce privește conservarea mediului înconjurător și utilizarea moderată a resurselor naturale, se aud din ce în ce mai pregnant strigătele de ajutor ale bietelor animale și plante private de condiții normale de viață. Putem afirma chiar că întreaga planetă își plânge durerea provocată de poluarea peste limită… De ce s-a ajuns la o astfel de situație? Cu certitudine, cunoaștem motivele, dar culpa ce ne revine tuturor este ignoranța sau nepăsarea de a lua atitudine. Un gest aparent nesemnificativ poate reprezenta un exemplu pentru ceilalți… O simplă hârtie ridicată de pe stradă și aruncată în coșul de gunoi poate fi un prim exercițiu pentru a demonstra că ne pasă…
Pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare ale poluării elevii Liceului Teoretic ,,IULIA ZAMFIRESCU’’, Mioveni, s-au implicat într-un demers continuu de formare a conduitei ecologice și de promovare a metodelor de combatere sau ameliorare a fenomenului de poluare. Prin organizarea unor campanii de conștientizare – distribuire de pliante, vizite la centre de reciclare selectivă, plantare de puieți sau ecologizare a spațiilor verzi, încercăm să motivăm oamenii în luarea unei atitudini, să schimbăm mentalități puternic înrădăcinate și să producem o schimbare.
În cadrul proiectului național ,,ECOprovocarea’’, avem sarcina și obligația morală de a ilustra adevărul dureros cu care ne confruntăm: planeta noastră moare puțin în fiecare zi. Nu este o invenție, ci o certitudine. Nu este un vis urât, ci o realitate, de care ne facem vinovați. Dacă ne pasă, trebuie să schimbăm ceva.
Astfel, în data de 14 martie 2019, echipa de conștientizare ,,Ecoadolescenții’’ formată din Matei Bianca, Ana Andreea, Voicu Ștefania, Iordache Sebastian-clasa a X-a D și Stoica Corneliu-clasa a XI-a A, a vizitat Societatea Devalex din Ștefănești, jud. Argeș pentru a observa procesul de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile și de producție a granulelor ce sunt reintroduse în circuitul industrial. Elevii participanți au manifestat un interes deosebit, menținând un dialog activ cu reprezentanții firmei despre procesele de mărunțire, măcinare, deprăfuire și ambalare.
Dupa trei săptămâni de la organizarea acestei vizite, elevii din echipă în colaborare cu un număr de 28 de voluntari au expus obiecte diferite din materiale reciclabile într-o sală special amenajată din incinta liceului: colaje, decorațiuni pascale, origami etc.
Cu pași mici, dar încrezători în șansele de salvare a planetei, vom continua să luăm atitudine.
*Prof.coordonator: Gherghin Lavinia Cristina
*Echipa de proiect: Stoica Corneliu, Matei Bianca, Ana Andreea, Voicu Ștefania, Iordache SebastianPreluat din https://argesulonline.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.