Cea mai populară manifestare de promovare a patrimoniului cultural şi gastronomic local din Saschiz, „Sărbătoarea Rabarbărului”, care a ajuns la ediţia a VIII-a, se desfăşoară sâmbătă doar în mediul online, din cauza măsurilor pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.
„Sărbătoarea Rabarbărului” este organizată anual de Asociaţia „Vecinătatea Femeilor” din Saschiz, de regulă în piaţa centrală din comună, cu scopul de a promova atât patrimoniul cultural, cât şi gastronomia locală cu specific săsesc.
Din acest an gospodinele vor posta pe pagina evenimentului specialităţile făcute din dintr-o plantă specifică locului, cunoscută sub numele de rabarbăr, rubarbăr şi rabarbură.
„Am vrut să nu treacă nerealizat acest eveniment, e o sărbătoare a noastră, a comunităţii din Saschiz, şi în contexul de acum, cu măsurile de protecţie, ne-am dorit să facem totuşi ceva. Varianta la care am ajuns a fost să înregistrăm filmuleţe, să facem fotografii din timpul preparării bunătăţilor cu rabarbăr şi să le postăm pe pagina evenimentului. În fiecare an încercăm să venim cu ceva nou şi în acest an, una dintre membrele Vecinătăţii ne-a spus că încearcă ceva nou, o surpriză dulce-acrişoară, sperăm să placă tuturor, iar oamenii să ne urmărească. Sigur nu va fi ca atunci când ne întâlneam fizic cu ei, ne pare rău că trebuie să renunţă şi la prima ediţie a Crosului Rabarbărului. Dar ideea rămâne şi la anul ne mobilizăm din nou, dacă vor fi vremuri mai bune. Recolta a fost foarte bună, a plouat mult în ultima vreme, noi, în gospodărie, am adunat tot rabarbărul şi au ieşit 20 de kilograme. Trebuia adunat pentru că altfel se usucă tijele şi nu mai poate fi folosit. Am făcut gem şi sirop. În iulie-august va fi a doua cultură. Planta se găseşte aproape în fiecare gospodărie şi există şi o cultură organizată, la Nadeş”, a declarat unul dintre organizatorii manifestării, Florentina Călugăr, reprezentant al Asociaţiei „Vecinătatea Femeilor”.
Partea de inovaţie a specialităţilor din rabarbăr îi revine în acest an unei alte membre a Asociaţiei „Vecinătatea Femeilor” din Saschiz, Anca Dalmaso, care este una dintre promotoarele noilor reţete.
„Mi-am anunţat partea de inovaţie, dar sunt una dintre membrele care am încurajat, la fiecare ediţie, să se vină şi cu reţete noi. Chiar ieri am avut o întâlnire pregătitoare, vom avea ciorbă cu rabarbăr, prăjitură, vom face deja cunoscuta pizza cu rabarbăr şi un sos de rabarbăr pentru friptură, plus cunoscuta îngheţată. Întrucât această sărbătoare a crescut atât de frumos şi de sănătos, ne-am făcut foarte mulţi prieteni care au început să ne întrebe ce se întâmplă anul acesta. Şi am ajuns la concluzia că trebuie să respectăm cadrul legal şi să rămânem conştienţi că suntem într-o perioadă absolut unică de pandemie, aşa că am luat hotărârea să o facem online pentru continuitate şi pentru prietenii noştri”, a arătat Anca Dalmaso.
Potrivit organizatorilor, în acest an rabarbărul a avut o evoluţie foarte bună, şi că exista materie primă pentru ca cei peste 1.000 de oameni care veneau la sărbătoare să îşi facă proviziile.
„Sărbătoarea Rabarbărului” este organizată anual prin muncă voluntară din partea membrelor Asociaţiei „Vecinătăţii Femeilor” din Saschiz şi, de regulă, cuprinde o paradă a produselor preparate de fiecare gospodină, iar în final fiecare participant poate degusta gratuit din fiecare produs realizat.
„Pe lângă patrimoniul cultural bogat pe care îl are Saschizul – monumente istorice, Biserica Evanghelică şi turnul, Cetatea Ţărănească şi casele tradiţionale, toate incluse în patrimoniul UNESCO – avem şi o gastronomie săsească pe care dorim să o punem în valoare, chiar dacă saşii au plecat. Avem spiritul acesta de vecinătate, care era tot o tradiţie săsească, care ne uneşte şi ne face să lucrăm împreună, să ne organizăm bine, pentru că vecinătăţile funcţionează după nişte reguli”, a precizat Florentina Călugăr.
Rabarbura este o plantă dulce-acrişoară care a început să fie promovată după ce prinţul Charles a făcut mai multe vizite la Saschiz şi a încurajat promovarea tradiţiilor locale. AGERPRES