Nivelul scăzut de educaţie este cel mai mare impediment în accesarea locurilor de muncă de către romi, potrivit rezultatelor ‘Campaniei pe Ocupare’ derulate de Asociaţia Divers în cadrul proiectului ‘Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă’ (CISPER), cofinanţat din Fondul Social European. Preşedintele Asociaţiei Divers, Maria Koreck, a declarat joi într-o conferinţă de presă că această campanie a avut loc în perioada aprilie-iulie 2013, ocazie cu care au fost efectuate vizite în comunităţile de romi din zona Valea Rece din Târgu Mureş, precum şi din comunele Voivodeni şi Glodeni.
În urma aplicării a 151 de chestionare în rândul romilor s-a constatat un nivel minim de educaţie şi faptul că doar 8% au locuri de muncă. ‘Doar 8 la sută din cei chestionaţi au un loc de muncă. Majoritatea dintre cei care caută un loc de muncă declară că sunt dispuşi la orice muncă, necalificată de preferinţă. Persoanele chestionate au răspuns, în majoritate, că nu au fost niciodată angajate, veniturile acestora fiind din munci ocazionale, ajutor social şi în mică măsură din salariu. Aproximativ 10 la sută din cei chestionaţi au declarat că nu au niciun venit. Cei mai mulţi au doar studii primare, dar există şi nouă persoane care au declarat că au studii liceale, iar cinci au studii vocaţionale. Două dintre persoanele chestionate au declarat că au fost doar la grădiniţă. Niciuna dintre persoanele chestionate nu are studii superioare, iar 82 de persoane, au declarat că nu au nicio calificare’, a precizat Maria Koreck.
Potrivit acesteia, într-un sfert din gospodăriile în care s-au aplicat chestionare s-a declarat că nu lucrează nicio persoană. Aceasta a mai spus că, în urma activităţilor de consiliere şi mediere în vederea angajării, prestate de Asociaţia Divers în cadrul proiectului, 43 de persoane de etnie romă au reuşit să-şi găsească un loc de muncă, din care 30 în perioada campaniei. ‘Se aşteaptă angajarea a încă 15 persoane în luna august. Este vorba de absolvenţii cursurilor de calificare organizate de CISPER Centru Târgu Mureş. Campania de ocupare reafirmă că cel mai mare impediment în accesarea unui loc de muncă pentru persoanele de etnie romă îl constituie nivelul scăzut de educaţie’, a mai spus Maria Koreck.
Asociaţia Divers din Târgu Mureş derulează, din septembrie 2010, proiectul ‘Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă’, în parteneriat cu Asociaţia Pakiv România, Asociaţia Amare Phrala, Agenţia pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitatea Bucureşti şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema S.A. (Grecia).
AGERPRES