Peste cinci mii de elevi harghiteni sunt înscrişi la palate şi cluburi ale elevilor, iar participarea lor la diferite concursuri a fost răsplătită, în anul şcolar trecut, cu aproape 300 de medalii.
Inspectorul Lucica Erdei a declaratîntr-o conferinţă de presă, că în judeţ există cinci cluburi ale copiilor şi două palate, unde se desfăşoară 44 de cercuri, pe activităţi diverse, cum ar fi dansuri, arte plastice, orientare sportivă, schi, sculptură, etnografie sau ecologie. La aceste cercuri sunt înscrişi 5.311 copii, ceea ce înseamnă 10% din populaţia şcolară a judeţului.
Lucica Erdei a spus că activitatea din cluburi reprezintă pentru copii o oportunitate fericită de a-şi petrece timpul liber. Ea a dat exemplul oraşului Bălan, unde ,,Clubul Elevilor este pentru copii o binefacere, atât pentru a petrece timpul liber cât şi pentru a dezvolta talentele”.
Inspectorul şcolar a spus că activitatea din Bălan se desfăşoară atât în cadrul unor formaţii de dans, cât şi individual şi, în anul şcolar trecut, elevii au obţinut 57 de medalii la concursurile naţionale şi internaţionale. În plus, se acordă şanse egale tuturor elevilor, Lucica Erdei dând exemplul unei fetiţe oarbe şi a alteia cu o deficienţă la o mână, care au reuşit să se claseze pe primul loc la concursul naţional de interpretare.
Potrivit datelor statistice, în anul şcolar trecut, copiii harghiteni înscrişi la palate şi cluburi ale elevilor au obţinut un număr de 282 de premii, la concursurile naţionale şi internaţionale.
Pentru aceşti elevi, Inspectoratul Şcolar Harghita a demarat un proiect, intitulat ,,Tinere talente”, prin care sunt premiaţi şi sunt prezentaţi în faţa comunităţii.
Inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig a subliniat că elevii merg cu plăcere la activităţile de la palate şi cluburi, pentru că reprezintă o modalitate foarte bună de petrecere a timpului liber.
,,Copiii participă şi în vacanţe la multe activităţi, la tabere, se pregătesc pentru concursuri. Ei nu merg forţaţi, merg de plăcere şi este un loc foarte, foarte bun de petrecere a timpului liber (…) E foarte bine, pentru că nu sunt ore teoretice. Sunt activităţi practice şi de obicei copiii se înscriu acolo unde au abilităţi şi interes, merg cu plăcere, nu se dau note, după masă, în weekend, în vacanţă şi de aceea avem atât de mulţi înscrişi”, a mai explicat inspectorul şcolar general.