Elevii de la liceul agricol Traian Săvulescu vor participa la stagii de practică
Elevii de la liceul agricol Traian Săvulescu vor participa la stagii de practică

Elevii de la liceul agricol Traian Săvulescu vor participa la stagii de practică

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj, împreună cu Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu și Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu Mureș lansează proiectul „Practică spre viitor”, care va pregăti 252 de elevi din liceele agricole pentru viitoarea carieră prin stagii de practică.

În România, doar circa 3.400 de elevi ai liceelor agricole au participat, în perioada 2020-2022, la stagii de practică în companii private din agricultură, un număr mic dacă ne raportăm la cei aproape 16.000 de elevi care formează, în medie, o promoție anuală la nivelul învățământului preuniversitar cu profil agricol și conex din țară, conform unui studiu publicat de Centrul Român de Politici Europene.Același studiu ne arată că aproape o treime dintre firme consideră că nivelul de pregătire al elevilor din liceele agricole este adecvat puțin sau deloc nevoilor companiilor. Pentru a-și dezvolta competențe relevante și a răspunde cerințelor actuale ale pieței muncii, elevii din liceele agricole au nevoie de mai multă experiență practică, care să-i pregătească pentru viitorul loc de muncă.

„Proiectul Practică spre Viitor oferă elevilor din trei generații ale liceelor partenere oportunitatea de a participa la stagii de practică într-un mediu profesional, facilitând învățarea direct la locul de muncă. Pe parcursul a trei ani, vizăm o schimbare semnificativă în mentalitatea elevilor de clasa a XII-a, inspirându-i să își imagineze un viitor în domeniul agriculturii. Totodată, ne propunem să transformăm percepția agenților economici, încurajându-i să vadă liceele agricole ca parteneri strategici și să sprijinim o colaborare eficientă între procesul educațional și piața muncii”, spune Alexandra Nae, coordonatoarea proiectului.

Proiectul „Practică spre viitor” va aduce la aceeași masă liceele agricole și agenții economici pentru a conecta sistemul educațional la piața muncii. Vor fi organizate 6 evenimente de tip masă rotundă la care sunt invitate firmele din sectorul agricol deschise la colaborarea cu liceele agricole. Se estimează că pe durata unui ciclu de învățământ de 4 ani sunt necesari circa 100 de parteneri de practică per specializare, deoarece fermele mici și mijlocii nu pot primi în practică mai mult de 1-2 elevi.

Elevii din clasele terminale ale celor două licee se pot înscrie pentru stagiile de practică începând cu luna noiembrie, urmând ca, la finalul proiectului, 228 dintre ei să obțină o calificare formală, care le va oferi un avantaj competitiv pe piața muncii. Pentru a se înscrie, tinerii trebuie să solicite mai multe informații de la coordonatorul de practică din liceul în care studiază.