În perioada 1-2 aprilie din cadrul săptămânii „Să știi mai multe, să fii mai bun”, Consiliul Elevilor Creștini din Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” Tîrgu-Mureş, coordonat de Ilie Cristian Manta, profesor de Religie, a organizat o excursie cu scop didactic-caritabil la Valea Plopului, unde preotul paroh Nicolae Tănase, fondatorul asociației ProVita, hrănește și se îngrijește zilnic 328 de copii și mai mulți vârstnici.
Excursia a avut drept scop principal donarea unor ajutoare (alimente, rechizite, jucării, haine și produse de igienă personală) pentru copiii din Valea Plopului și Valea Screzii.
„Am inițiat acest proiect din dorința de a călca și noi pe urmele Sfântului Apostol Pavel, care, prețuind învățătura Mântuitorului nostru Iisus Hristos, îi îndemna pe preoții din Efes adunați la Milet astfel: „ajutaţi pe cei slabi și să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El a zis: Mai fericit este a da decât a lua”, a precizat prof. Ilie Cristian Manta.
Participanți și realizări
Părțile implicate în realizarea acestui proiect au fost: Consiliul Elevilor Creștini din Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” Tîrgu-Mureş, Primăria municipiului Tîrgu-Mureș, Protopopiatul ortodox Tîrgu-Mureș, Gimnaziul de stat „Ioan Dacian” din Saschiz, Asociația educativ-creștină „Vistierul Bunătăților”, Parohia ortodoxă din Cerghid (părintele Sorin), Parohia ortodoxă din Cristești sat (preot Racoți Bogdan), Școala Gimnazială Bahnea, Biserica din cartierul Mureșeni, Tîrgu-Mureș (preot Ioan Chebuțiu). La excursie au participat aproape 90 de elevi din cadrul Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian”.
Principala realizare a acestor oameni săritori s-a concretizat prin umplerea unei dube de 3,5 tone cu ajutoarele mai sus-amintite și distribuirea acestora spre folosul copiilor aflați în grija părintelui Nicolae Tănase. Prof. Manta a ținut să mulțumească consilierului local Claudiu Maior, care a pus la dispoziția participanților, gratuit, două autocare cu care elevii mureșeni au putut să ajungă în Prahova, la Valea Plopului.
Impresii
Reproducem, în continuare, câteva dintre impresiile lăsate de elevii Colegiului Papiu după realizarea acestei excursii: „În această excursie ne-am simţit foarte bine. Cel mai mult ne-au plăcut momentele când ne-au „iluminat” preoţii întâlniţi. Ziua petrecută alături de copilaşi ne-a făcut să preţuim mai mult ceea ce avem; ne-am dat seama că ar trebui să îi ajutăm tot timpul pe oamenii mai necăjiţi decât noi, făcându-le astfel şi lor un bine, dar şi nouă! Preoţii, atât de deschişi şi direcţi, ne-au oferit o altă perspectivă asupra „zilelor”de astăzi, una mai corectă decât aceea pe care o ştim noi. A fost o excursie reuşită, în care ne-am şi distrat, dar am şi acumulat cunoştinţe şi experienţe noi. Sperăm că se va mai repeta!”, au spus Ale şi Marcela, din clasa a X-a D.
,,Excursia de la Valea Plopului, pot spune că a fost, într-adevăr, o experienţă minunată şi de neuitat. În primul rând, cu toţii ne-am dat seama cât de mult înseamnă părinţii pentru noi şi că ei merită tot respectul din partea noastră, deoarece văzându-i pe copilaşii de la Valea Plopului, copii care nu au avut parte de iubirea părintească, ne-a făcut să ne gândim cu adevărat cât de norocoşi suntem că ei sunt mereu alături de noi. […] În al doilea rând, am învăţat cât de important este să-i iubim pe semenii noştri şi, mai ales, pe Dumnezeu, deoarece El ne ajută de cele mai multe ori să trecem peste toate problemele pe care le întâmpinăm în viaţa noastră”, a spus Denisa M., clasa a X-A H.
„Am ştiut că mănăstirile sunt un colţ de rai, dar de-acum ştiu că şi locul de la Valea Plopului poate fi tinda raiului şi locul unde se arată iubirea lui Dumnezeu” (părintele Teofil Părăian). Aşezământul celor 328 de suflete este un asemenea loc. Ceva din sfinţenia,dar şi curăţia-verticalitatea necesară celor ce se îndreaptă spre Rai are în toată fiinţa sa chiar părintele Tănase”, a spus, la rândul său, profesoara de limba și literatura română de la Colegiul Al. Papiu Ilarian, Sorina Cosma, participantă la excursie.
Titi Dălălău