În cadrul activităților de promovare a specializării „Istorie” din cadrul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior”, UMFST, elevii claselor 11-12 de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” și Colegiul Național „Unirea”, au participat la o serie de prezentări/prelegeri interactive privind cercetările arheologice de epocă romană. Intitulate „Nu suntem Indiana Jones. Arheologia între mit și realitate” prezentările realizate de lect.univ.dr Fábián István, au avut un dublu scop. În primul rând prezentarea unor aspecte privind arheologia în general, și cea din România în special, având ca studiu de caz, Castrul Legiunii V Macedonica din Turda, unde studentii, masteranzii de la fosta UPM și actuala UMFST își desfășoara activitatea de cercetare arheologică în cadrul școlilor de vară. Al doilea scop al prezentărilor a fost cooptarea elevilor din clasele 11-12 la cercetările arheo din cadrul școlilor de vară.
Astfel UMFST, prin specializarea „Istorie” dorește reluarea unor inițiative din anii ’90 când elevii participau la săpăturile arheologice, constituindu-se adevărate pepiniere de studenți la Istorie și specialiști în Istorie-arheologie.
Organizatorii transmit mulțumiri profesorilor Vasile Șandor, Diana Alexandru, Titi Dălălău și Ioana Zidărescu pentru deschidere și sprijinul acordat.