După Raportul de adoptare dat de Comisia pentru Învățământ, al cărei președinte sunt, astăzi, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege ce are ca obiect de reglementare completarea art. 38 din Legea nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România – cu un nou alineat, potrivit căruia, “𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐚̆𝐳𝐮𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐚𝐧𝐞𝐱𝐚 𝐧𝐫. 𝟒 𝐥𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐞 – auditor financiar; consultant fiscal; avocat; expert contabil şi contabil autorizat; consilier juridic; consilier în proprietate industrială; consilier de probaţiune – 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧 𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐞𝐱𝐚𝐦𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐚̆.”
De la adoptarea legii și până în prezent s-a constatat că a fost aplicată și interpretată diferit de-a lungul timpului. În prezent, profesiile reglementate stabilesc prin norme proprii condiții de admitere în profesie, care de multe ori adăugă elemente în plus față de actul normativ de bază, cum ar fi dovada efectuării unor cursuri.
Studenți români, absolvenți ai unei prestigioase universități din Franța, Olanda sau Marea Britanie, au apelat la instanțele de judecată pentru a obliga organele de conducere ale profesiilor reglementate, mai ales avocatura, să le permită să se înscrie la examenele de admitere în respectivele profesii, în condițiile în care diplomele de studii în străinătate le sunt recunoscute de către Ministerul Educației.
Inițiativa legislativă înlătură inechitățile care îi împiedică acum pe studenții români să intre într-un corp profesional din țară și să profeseze pe baza diplomei de absolvire din străinătate recunoscute de Ministerul Educației.
Camera Deputaților este decizională. Legea va fi transmisă pentru promulgare.
deputat Dumitrița Gliga
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.