Și în Europa a ajuns moda spinnerelor, acele jucării de învârtit pe deget care reprezintă ultima modă, pornită din Statele Unite. Aceste jucării colorate, care costă doar câţiva euro, sunt foarte populare mai ales printre şcolari. Vânzătorii de jucării estimează că s-au vândut deja sute de mii de astfel de dispozitive, care în acest moment sunt învârtite energic de mii de degete din întreaga Europă.
„E nevoie de 54.000 de spinnere pentru a face un LED să lumineze timp de o oră”, spune un oficial E.ON, conform calculelor realizate împreună cu studenţii la Inginerie Electrică din Hanovra (Germania).
Se pare, aşadar, că un singur spinner se răsucește cu o viteză de 15 rotaţii pe secundă (lucru care îi reuşeşte cu uşurinţă oricărui jucător) şi generează o cantitate redusă de energie. Împreună, însă, aceste jucării pot face lucruri de neimaginat: de exemplu, 750 de spinnere pot genera energia necesară pentru a face un televizor cu diagonala de 55 inch să funcţioneze timp de o secundă, iar 1.000 de astfel de jucării pot face să pornească un frigider standard.
Cu toate acestea, spinnerele nu sunt o sursă viabilă de energie sustenabilă, pentru că în cadrul transferului de energie kinetică înspre energia electrică se pierde mult din energia produsă astfel. „Energia eoliană şi cea solară rămân cu siguranță alternative de bază la sursele convenționale multă vreme de aici încolo”, spune reprezentantul E.ON. La urma urmei, şi această modă a spinnerelor este posibil să aibă o viaţă scurtă.
Departament Comunicare Corporatistă
E.ON România