În anul 2016, obiectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au fost creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni prin protejarea vieţii, integrităţii corporale şi a patrimoniului acestora, precum şi sporirea gradului de siguranţă rutieră şi a transporturilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale. // Totodată, alte obiective instituţionale sunt asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei.
În domeniul prevenirii criminalităţii, în anul trecut au fost iniţiate şi implementate 14 campanii/proiecte de informare şi prevenire care au avut la bază colaborarea cu structurile operative, parteneriatul concret cu alte structuri MAI, instituţii, autorităţi, ONG-uri, parteneri privaţi, precum şi susţinerea din partea mass media locală.
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a continuat activitatea şi în spaţiul online, prin gestionarea contului Siguranţa Mureşenilor, pe reţeaua de socializare Facebook, stabilind până în prezent legături cu peste 4.500 de persoane.
În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii – din analiza datelor statistice rezultă că în anul 2016, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au fost înregistrate cu 8,06% mai puţine sesizări de infracţiuni decât în anul 2015. A scăzut cu 15,55%, infracţionalitatea judiciară, cu 1,19 % infracţionalitatea economică.
Infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 12,55% faţă de anul 2015 iar furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii au scăzut cu 17,65% faţă de anul 2015.
Pentru combaterea infracţionalităţii de natură economico – financiară, în anul 2016, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au organizat mai multe acţiuni, în domeniul evaziunii fiscale.
Pe linie de evaziune fiscală, au fost aplicate 400 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 520.000 lei, s-au confiscat 60.487 lei și bunuri (țigarete, alcool, legume-fructe, flori), 310 articole contrafăcute în valoare totală de 130.027 lei.
În 2016, au fost luate măsuri asiguratorii în cadrul dosarelor penale pe linie de evaziune fiscală asupra a 39 de imobile, 36 autoturisme, până la concurenţa sumei de 9.066.614 lei şi asupra sumei de 634.000 lei, față de anul 2015 când au fost luate măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 1.650.000 lei.
Pe linie de evaziune fiscală au fost reţinuţi 52 de suspecţi, cu 34,6 % mai mulţi față de 2015, din care instanţa de judecată a dispus măsura arestării preventive faţă de 10 inculpaţi, iar faţă de 40 dintre aceştia a dispus măsura controlului judiciar.
Pe această linie, în cursul anului trecut, procurorii au emis 21 de rechizitorii pe linie de evaziune fiscală.
La regimul armelor au fost constatate 140 infracţiuni iar pe linie de explozivi au fost constatate 24 infracţiuni şi au fost confiscate 223 kg. de obiecte pirotehnice din categoria 2.
În domeniul silvic, la nivelul întregului judeţ au fost aplicate 738 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.009.330 şi au fost confiscaţi 4.690,55 mc. material lemnos în valoare de 1.876.220 lei, 15 autoutilitare şi mai multe bunuri folosite la comiterea delictelor silvice.
Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.
În anul 2016 numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu 21,24%, majoritatea infracţiunilor stradale fiind înregistrate în mediul urban (89%).
Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturile în general, respectiv furturile din auto şi furturile din buzunare.
Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2016 au fost înregistrate 16.077 de apeluri, din care 54,18% în mediul urban, iar restul în mediul rural.
Pe linie de poliţie rutieră, în anul 2016, prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş a fost prevenirea accidentelor de circulaţie prin asigurarea unei prezenţe active a echipajelor de poliţie rutieră pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens.
Ca urmare a acestor acţiuni, au fost înregistrate scăderi cu 19,6% la numărul persoanelor decedate, comparativ cu anul 2015.
În perioada supusă analizei, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost viteza neregulamentară, neacordare prioritate pietoni şi indisciplină pietonală.
Au fost aplicate 49.129 de sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute, în vederea suspendării sau anulării, 4.731 permise de conducere şi au fost retrase 1.491 certificate de înmatriculare.
Şi în anul 2016, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a realizat o cooperare foarte bună cu celelalte instituţii de aplicare a legii dar şi cu instituţiile şi autorităţile locale.
Pentru anul 2017, activităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş se vor derula în conformitate cu priorităţile de acţiune naţionale prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, reducerea infracţionalităţii stradale, reducerea riscului rutier şi asigurarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.