Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Târgu Mureş şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au reuşit destructurarea unui grup infracţional organizat suspectat de evaziune fiscală în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, fals şi spălare de bani, format din 14 membri, specializat în vânzarea de autoturisme aduse din străinătate.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mureş a anunţat, vineri, că BCCO şi DIICOT Târgu Mureş, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi ‘Regele Ferdinand’ au efectuat, în urmă cu o zi, şase percheziţii domiciliare şi una la sediul unui parc auto din judeţul Mureş, ocazie cu care au depistat inclusiv programe pentru confecţionarea plăcuţelor de înmatriculare a maşinilor. ‘În urma percheziţiilor, poliţiştii şi procurorii au identificat documente întocmite în fals, privind înmatricularea autoturismelor, două stick-uri şi un hard-disk, ce conţin programe pentru confecţionarea plăcuţelor de înmatriculare româneşti şi străine, precum şi materiale necesare confecţionării acestora. Anterior, la data de 23 mai 2013, la locuinţele a opt dintre membrii grupării, au fost efectuate percheziţii. În urma efectuării acestora, au fost ridicaţi 35.200 de euro, 12.000 de lei, 65.000 de forinţi, 2 laptopuri şi 7 ştampile. De asemenea, au fost indisponibilizate 28 de autoturisme’, precizează un comunicat de presă al IPJ Mureş.
Potrivit documentului, în perioada 2011 – 2013, membrii grupului ar fi organizat şi coordonat achiziţionarea din străinătate a peste 200 de autoturisme, prin intermediul unor societăţi comerciale sau întreprinderi individuale controlate de ei. ‘Aceştia ar fi comercializat ulterior autoturismele respective, fără a evidenţia în contabilitatea firmelor cumpărătoare activităţile comerciale desfăşurate, nedepunând declaraţii fiscale, în acest fel sustrăgându-se de la plata obligaţiilor către bugetul de stat. De asemenea, o parte dintre suspecţi ar fi transportat şi vândut autoturismele în cauză, ar fi întocmit în fals acte de înmatriculare provizorie sau ar fi folosit pentru înmatriculare actele societăţilor comerciale controlate de membrii grupului, pentru importul de bunuri din străinătate, în regim de scutire de TVA, fără a se achita obligaţiile fiscale datorate bugetului consolidat al statului’, mai precizează IPJ Mureş.
Cele 14 persoane sunt cercetate pentru constituirea, aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor, prejudiciul estimat fiind de circa 1.500.000 de euro. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
AGERPRES