La sfârşitul săptămânii trecute, Reghinul a fost pentru trei zile capitala ASTREI Româneşti. Administraţia locală şi Despărţământul Reghin al ASTREI au organizat cea de-a 109-a Adunare Generală a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.
Vizite la obiectivele importante
Evenimentul s-a desfășurat în perioada 17 -19 octombrie şi a debutat cu o vizită la fabrica de instrumente muzicale HORA. Cei peste 100 de participanţi, personalităţi culturale, academicieni şi profesori universitari au vizitat apoi Muzeul Etnografic şi Bisericuţa de lemn în care a slujit Petru Maior.
38 de despărțăminte
Deschiderea festivă a Adunării Generale a Asociaţiunii ASTRA a avut loc sâmbătă în prezenţa primarului municipiului Reghin Maria Precup, a prefectului judeţului Mureş Vasile Oprea şi a deputatului Vasile Gliga. Printre invitaţi s-au aflat şi preşedintele Academiei Române Valentin Vlad, profesorul universitar dr. Dumitru Acu – preşedinte ASTRA, dar şi liderii ardeleni ai Bisericilor Ortodoxe şi Greco-catolice. Evenimentul a fost găzduit de Casa de Cultură Eugen Nicoară a cărei Sală mare a devenit aproape neîncăpătoare pentru reprezentanţii celor 38 de despărţăminte din ţară, din Republica Moldova şi Serbia care au venit la Reghin.
Cea de-a 109-a Adunare Generală a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român a reprezentat pentru municipiul Reghin, un eveniment cultural important fiind cel de-al patrulea de acest fel organizat vreodată la Reghin.
Protejarea românismului
Discursurile invitaţilor au făcut apel la unitate, la păstrarea demnităţii naţionale şi la protejarea românismului.
,,Trebuie să vă mărturisesc că sunt foarte emoționată să fiu în prezența unei audiențe atât de selecte, alături de oameni remarcabili care fac cinste înaintașilor lor continuându-le munca începută acum peste 100 de ani și având grijă ca idealul de a fi uniți întru limbă și cultură să fie săvârșit”, a spus primarul Maria Precup care a ţinut să mulţumească celor prezenţi pentru ,,munca neostenită pe care o depuneți, pentru tot ceea ce faceți ca Țara Românească să păstreze spiritul de redeșteptare a simțămintelor identitare românești, unul dintre obiectivele promovate și înfăptuite de Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA”.
Primarul municipiului Reghin a subliniat, de asemenea, faptul că încărcătura istorică și culturală pe care Despărțământul Reghin o poartă obligă, ,,pe mine personal și pe noi cei care timpurile și oamenii ne-au așezat la un moment în fruntea cetății, să cinstim memoria înaintașilor noștri și să încercăm să fi vrednici de moștenirea ce ne-a fost încredințată ».
Pomenirea înaintaşilor a fost făcută într-o bogată sesiune de comunicări, iar seara a fost încununată cu un bal de zile mari.
Duminică invitaţii la cea de-a 109-a Adunare Generală a Asociaţiunii ASTRA au participat la liturghia arhierească oficiată în biserica Sfânta Treime din Reghin de către Înaltpreasfinţitul arhiepiscop Irineu al Alba-Iuliei şi la o slujbă de pomenire a înaintaşilor.
Emeşe ARDELEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.