Organizatorul principal Balázs Gergely, preşedintele Asociaţiei Clujul Comoară, a subliniat: Zilele Culturii Maghiare reprezintă mai mult decât un festival, evenimentul este o sărbătoare a comunităţii şi un punct de întâlnire pentru maghiarii din Cluj-Napoca şi Transilvania. „Ne dă energie, ne dă un impuls pe care îl putem duce cu noi pe tot parcursul anului” – a spus el. De asemenea, el şi-a exprimat mulţumirea – şi în calitate de iniţiator – pentru faptul că cea mai veche statuie publică din Cluj-Napoca, mutată în perioada comunismului, a fost readusă la locul ei iniţial, în faţa Bisericii Piariste şi „încununează” piaţa publică care a luat fiinţă recent.
Emese Oláh, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat: evenimentul, care atrage în fiecare an tot mai mulţi vizitatori, este un prilej pentru maghiarii din Cluj pentru a-şi arăta valorile. Ea a spus: municipalitatea apreciază şi ea succesul ZCM, care atrage mulţi turişti în oraş, prin urmare a sprijinit evenimentul în acest an cu o sumă record de 710 000 lei.
Evenimentele preliminare ale celei de-a 15-a ediţii a ZCM, care va avea loc între 18 şi 25 august, vor începe joi, de Ziua Adormirii Maicii Domnului, cu binecuvântarea statuii votive baroce Coloana Fecioarei Maria, reaşezată în centrul oraşului. Sâmbătă, va fi înmânat premiul Europa Nostra decernat pentru renovarea expertă a bisericii Sfântul Mihail din piaţa Unirii.
Directorul de programe Lilla Szabó a relatat şi despre evenimentele asociate ZCM: Bienala muzicii bisericeşti maghiare se va desfăşura de vineri până miercurea viitoare, cu concerte oferite de numeroase coruri de renume în bisericile din oraş; cea de-a 26-a ediţie a Festivalului de dansuri populare de Ziua Sfântului Ştefan va începe sâmbătă cu dansuri în pieţe publice, iar marţi va avea loc parada grupurilor de dansuri ale minorităţilor sosite din mai multe ţări, precum şi gala dansurilor populare.
La sfârşitul acestei săptămâni vor fi vernisate tradiţionalele expoziţii de la Muzeul de Artă: retrospectiva sculptorului András Kós, la 110 de ani de la naştere; expoziţia pictorului Mózes Incze şi retrospectiva artiştilor Ilona T. Szűcs şi László Tóth. O expoziţie specială din colecţia lui Jenő Bense şi a lui Balázs Gergely, cuprinzând cărţi poştale clujene, va fi vernisată sub titlul „Piaţa centrală – istoria de 125 de ani a centrului Clujului”.
În acest an, zilele sportului în familie vor fi extinse la două zile, cluburile sportive vor organiza demonstraţii şi concursuri pentru copii şi adulţi sâmbătă şi duminică.
Gala de deschidere a celei de-a 15-a ediţii a ZCM va avea loc luni seara, la Teatrul Maghiar, unde publicul va urmări spectacolul de dans intitulat „Vagabonzii marelui oraş”, prezentat de Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria.
Ediţia din acest an a ZCM se va desfăşura în 74 de locuri, programul fiind compus din 560 de elemente, cu păstrarea structurii consacrate. Târgul de artizanat va avea loc pe strada Kogălniceanu, activităţile pentru copii în Grădina ruinelor de lângă biserica reformată centrală, va fi organizat „Curtea Folk”, „Strada vinurilor”, Curtea Tineretului, de asemenea se va deschide şi curtea palatului Bánffy, care va găzdui programe de muzică alternativă.
Consulatul General al Ungariei la Cluj îşi va deschide porţile şi anul acesta, oferind sub titlul generic #Főtér23 o gamă largă de programe pentru publicul evenimentelor. Un nou loc de întâlnire va fi „MCC Lounge” în curtea Casei TIFF, „Oaza by UDMR” în restaurantul DaPino şi „Curtea Refo” deschisă în Casa Herepei de pe strada Kogălniceanu.
Diverse instituţii partenere vor organiza o serie de spectacole, concerte şi programe literare, vor avea loc vizite de oraş, turneul orgilor şi vizite în turnuri.
Începând de miercurea viitoare, pe scena principală din piaţa Unirii vor evolua trupele ungare Zanzibár, Neoton Família, Parno Graszt, Elefánt, Debrecen Big Band şi cântăreţul Tamás Vastag. Vinerea viitoare, clujeanul Gyuri Miklós şi LetShow Orchestra vor interpreta vor cânta şlagăre maghiare. Sâmbătă va concerta trupele Raklap şi Kowalsky meg a Vega, duminică va avea loc o gală a cântecului maghiar, iar concertul final va fi asigurat de Ferenc Demjén.
La sfârşitul săptămânii viitoare se va desfăşura crosul Donaton, cu mai multe sute de participanţi, precum şi concursul de gătit în Muzeul saltului din pădurea Hoia.
În acest an se va organiza şi o colectă comunitară, iar participanţii pot face donaţii pentru Zilele Culturii Maghiare din Cluj-Napoca.
Programul detaliat al celei de-a 15-a ediţii a ZCM poate fi găsit pe site-ul Magyarnapok.ro şi pe aplicaţia smartphone specială.
Sursa: MTI