Jandarmii montani din Harghita au efectuat la sfârșitul săptămânii trecute, vineri, în Cheile Bicazului, mai multe exerciţii spectaculoase de salvare de pe stâncă, cu ocazia lansării unei campanii media de informare cu titlul „Jandarmeria Montană, pentru un mediu sigur!”
Scenariul a cuprins mai multe salvări şi evacuări ale unor persoane accidentate sau blocate pe stâncă şi a fost inspirat din cazuri reale, care s-au înregistrat în zone montane din România. La exerciţiile demonstrative au colaborat şi jandarmi de la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Jandarmilor Montani Sinaia.
Câteva cazuri
Pentru început, jandarmii au fost anunţaţi că o persoană este blocată pe un traseu de alpinism din Cheile Bicazului, pe o stâncă abruptă. Doi salvatori montani au coborât în rapel până la alpinistul accidentat, i-au acordat primul ajutor şi apoi l-au adus în siguranţă la sol, de unde a fost preluat de un echipaj de urgenţă.
Ulterior, o persoană accidentată pe munte a fost coborâtă cu targa de la o distanţă de 80 de metri, după ce targa a fost purtată pe o tiroliană, între două stânci. Când victima a ajuns la nivelul solului a fost preluată de un echipaj specializat şi transportată la cel mai apropiat spital.
Ultima intervenţie şi cea mai spectaculoasă a fost recuperarea unei familii, tatăl şi doi copii, care a rămas izolată pe stânca Piatra Altarului. Tatăl suferise un accident şi nu a mai putut continua deplasarea, motiv pentru care a sunat la 112. După localizarea celor trei, salvatorii au constatat că locul era greu accesibil, motiv pentru care s-a apelat la un elicopter al Ministerului de Interne, care a reuşit recuperarea persoanelor de pe stâncă şi aducerea lor în siguranţă la sol.
Exerciţiile jandarmilor harghiteni au fost aplaudate de toţi cei prezenţi, printre care s-au numărat şi mulţi turişti, care au spus că astfel de intervenţii au văzut doar în filme.
Şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, lt.col. Dan Iamandi a declarat că exerciţiile demonstrative care au avut loc vineri sunt rodul mai multor săptămâni de muncă şi antrenament, la ele asistând şi 80 de jandarmi montani din întreaga ţară.
„Anul acesta am avut 15 acţiuni de salvare în Harghita. Este foarte important să fim foarte bine pregătiţi, pentru că cetăţenii nu cunosc tot timpul capcanele munţilor şi de aceea trebuie să fim bine pregătiţi şi să-i salvăm. De asemenea, prin campania demarată de Jandarmeria Română, interesul nostru este să armonizăm modurile de acţiune de la nivelul Uniunii Europene”, a declarat lt.col. Dan Iamandi.
La acţiunea de lansare a campaniei au participat şi cercetaşi din cadrul Centrului local Orion Miercurea Ciuc, care au luat parte la o serie de jocuri şi au fost premiaţi de organizatori.
Campania iniţiată de către Jandarmeria Română şi care se desfăşoară în cadrul Proiectului elveţiano-român „Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române” are scopul de a contribui la sporirea siguranţei cetăţenilor în zonele montane pentru obţinerea unei dezvoltări turistice durabile, precum şi în scopul sensibilizării turiştilor în ceea ce priveşte necesitatea protejării mediului înconjurător.
AGERPRES