Ieri, 10 martie 2021, începând cu ora 11:00, la sediul ISU Mureș a avut loc un exercițiu în realitate virtuală cu tema „Activitatea componentelor Sistemului Național de Management în Situații de Urgență pe linia realizării managementului unor situații de urgență cu implicații în afara amplasamentului la S.C. VTAFOAM ROMÂNIA S.R.L. – Luduș”.
Scenariu exercițiu:
Incident pe platforma unui operator economic din localitatea Luduș, strada Fabrici, este anunțată o scurgere accidentală de toluen diizocianat (TDI) – un produs foarte toxic. Pe timpul unei operațiuni de descărcare a unei cisterne rutiere, datorită unei manevre greșite, saboții de frânare nu sunt poziționați, cisterna se mișcă și furtunul de alimentare se smulge, producând astfel deversarea unei cantități de TDI din cisternă și din cauza manevrelor greșite a substanței periculoase toxice s-a format un nor toxic.
Cele două persoane care descarcă marfa și alte trei care lucrează în imediata apropiere a rampei de descărcare, se simt rău și iși pierd cunoștința. Este anunțată de urgență conducerea operatorului economic și echipa de intervenție a firmei, care imediat încep operațiunile de neutralizare/colectare a scurgerii. Șeful celulei de urgență a operatorului, anunță imediat incidental la 112 și solicită intervenția forțelor specializate din cadrul ISU Mureș.
Se deplasează la locul solicitat pompierii militari de la Punctul de Lucru Ludus, Detașamentul Târnăveni și Detașamentul Târgu-Mureș, la locul evenimentului, imediat s-a executat recunoașterea evenimentului, au fost identificate cinci victime de cod roșu intoxicate/inconștiente, acestea au fost evacuate, în primă fază au fost decontaminate, după care li s-a acordat imediat ajutor medical la punctul mobil pentru victime multiple.
Victimele sunt trei de sex feminin și două de sex masculin. Imediat după evacuarea victimelor un echipaj de intervenție intervine cu o perdea de apă pentru anihilarea norului toxic. De asemenea a izbucnit și un incendiu la hala de uscare, acesta fiind lichidat în cel mai scurt timp, fără a se extinde și fără a exista victime suplimentare.
De asemenea s-a transmis un mesaj RO-ALERT de înștiințare a evenimentului și măsurile impuse pentru autoprotecția personalului din cadrul companiilor învecinate, persoanelor din imediata apropiere a evenimentului și localitățile în care este pericolul să se deplaseze norul toxic în funcție de condițiile meteorologice.
În urma evenimentului din ordinul conducerii inspectoratului a fost activată grupa operativă și cu acordul prefectului județului Mureș, s-a activat CJSU (Comitetul Județean pentru Situații de Urgență).
Din ordinal comandantului acțiunii au fost realizate trei echipe de recunoaștere, căutare și salvare, pentru a se asigura că nu mai sunt alte victime în afara amplasamentului și la firmele învecinate, din fericire nu au fost alte victime. În urma executarii perdelei de apă, norul toxic a fost dispersat, acesta nemaifiind un pericol pentru populație și nu mai prezenta nici un risc.
Din neferire, una dintre cele cinci victime evacuate, nu a mai putut fi salvată, aceasta a fost declarată decedată de către medicul aflat la fața locului. Celelalte patru victime au fost transportate la UPU SMURD Târgu-Mureș, una cu elicopterul, una cu ambulanța cu medic și două victime cu ATPVM-ul (autospeciala pentru transport victime multiple).
În total la eveniment, din parte ISU Mureș au fost alocate următoarele forțe: 3 echipaje SMURD, 4 Autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echpaj de descarcerare, o autospecială victime multiple, elicopterul SMURD și un echipaj CBRN.
Scopul exercițiului:
– antrenarea structurilor de management cu utilizarea reală a sistemelor de comunicații fără implicarea unor forțe sau mijloace de intervenție reale în teren
– organizarea și conducerea acțiunilor prin rezolvarea unor situații de urgență într-un mediu virtual
– verificarea capacității de reacție a personalului din cadrul operatorului economic
– cooperarea între structuri
– antrenarea structurilor ISU și perfecționarea deprinderilor personalului
– organizarea, desfășurarea și coordonarea acțiunilor de stingere, salvare, evacuare, decontaminare și acordarea primului ajutor medical de urgență.-
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.