În LabSchool Târgu Mureș elevii vordescoperi tainele legilor naturii și vor trăi entuziasmul descoperirilor științifice prinexperimente de chimie și fizică, împreună cu explicațiilor lor științifice. În Laboratorul de Teatru, vor face cunoștință cu o lume nouă, aproape în totalitate ignorată de școală, fascinanta lume a teatrului. Sunt cele două noi proiecte al celor de la portalul Educație în Mureș, pe care le propun părinților care își doresc un altfel de abordare a timpului liber.
Cursurile practice, laboratoare de fizică și chimie, sunt propuse ca activități extrașcolare, elevilor de clasele 1-12. Ele sunt programate să aibă loc în laboratorul educațional privat LabSchool Târgu-Mureș, din Piața Republicii nr. 47, iar limbile de predare vor fi română și maghiară. În cadrul lor, copiii vor învăța să mânuiască aparate de laborator, iar primul contact cu acest gen de activități le va putea da o imagine mai clară despre cele două domenii.Rezultatul e că elevii își vor putea da seama la final dacă sunt atrași de aceste activități, iar unii probabil vor alege să-și dezvolte pasiunea într-o viitoare carieră.
Pe de altă parte, în aceeași locație, copiii vor putea să exploreze și un domeniu aflat într-o zonă diametral opusă, mai exact arta teatrală. Două actrițe propun copiilor un altfel de „laborator”. Sub coordonarea lor, vor putea parcurge un traseul artistic, vor avea întâlniri și schimburi de experiențe cu personalități din mediul artistic. Scopul final e același – o introducere într-o lume nouă, în care își vor forma o imagine mult mai clară despre un domeniu aproape total ignorat la școală, lumea teatrului.
LabSchool – 4 laboratoare pentru elevi, 1 pentru familii
Concret, este vorba despre patru programe, în care participanții vor fi împărțiți în grupe de minim 4 și maxim 12 persoane.
Primul program este seria de laboratoare de chimie destinate elevilor de clasele 1-6, în care aceștia pot învățadespre fenomenelefizico-chimice, experimentând științific, însă cu substanțe accesibile, cum sunt apa, sarea de bucătărie, uleiul sau săpunul lichid.
Al doilea program este seria de laboratoare de fizică destinate elevilor de clasele 5-8, aici ei urmând să învețe conceptele de bază ale fizicii prin demonstrații spectaculoase. Gravitația, mecanica fluidelor sau undele sunt doar o parte din tematică.
Al treilea program, seria de laboratoare de chimie pentru elevii de clasele 7-12, este o deschidere spre chimia prin experimente spectaculoase. Participanții vor putea să-și folosească cunoștințele de la orele de chimie, fizică sau biologie și vor putea înțelege mai profund fenomenele și reacțiile chimice despre care au de la școală doar noțiuni teoretice.
Programul patru este seria de laboratoare de fizică pentru elevii de clasele 7-12, în care elevii vor parcurge pas cu pas un experiment de fizică, trecând prin explicația teoretică, colectarea datelor, prelucrarea lor și analiza finală. Măsurarea vitezei sunetului cu o sticlă sau a accelerației gravitaționale cu un pendul sunt doar o parte din subiectele propuse.
În fine, al cincilea program, destinat familiilor, e seria de activități în care copii cu vârsta de peste 6 ani, împreună cu părinții lor pot experimenta împreună topirea bazei de săpun pe baie de apă, omogenizarea ingredientelor, personalizarea săpunului, ca să menționăm doar o parte din activități.
Laboratorul de Teatru
Contactul cu lumea teatrului, va presupune atât o parte teoretică, precum și o sumedenie de exerciții practice. Participanții sunt așteptați la două grupe distincte de vârstă, 7-10 ani, respectiv 14-18 ani.
Copiiiși adolescenții vor urma cursuri de vorbire scenică în care vor putea dezvolta o pronunție mai clară și mai expresivă, cursuri de tehnică vorbirii – cu exerciții de respirație, pronunție, interpretare și dicție. La orele de improvizație, vor învăța tehnica adaptării spontane la diferite situații reale sau imaginare, la mișcarea scenică vor învăța să comunice expresiv prin mișcare, iar la orele de arta actorului vor fi ajutați să-și regăsească defecte șicalități comune cu cele ale personajelor dramaturgiei române şi universale. În fine, istoria teatrului universal îi va ajuta să înțeleagă mai binefiecare curent artistic prin studiul operelor și autorilor de referință.
Îndrumătorii
La Laboratorul de Teatru, orele se vor derula sub îndrumarea a două tinere actrițe. Larisa Giurgiu este actriță cu pregătire psihopedagogicăși lucrător acreditat prin arte combinate. Are peste 3 ani de experiență de lucru cu copiii și realizarea de spectacole interactive în grădinițe și școli.
Alexandra Moldovan, este absolventă a UAT, licență și master, cu formare psihopedagogică. A colaborat până acum Teatrul Național Târgu Mureș, teatrul Regina Maria Oradea și a făcut parte din spectacole independente, iar ca pedagog, a lucrat cu copiii cu nevoie speciale de la fundația Alpha Transilvană.
La LabSchool, tutorii sunt doi cercetători experimentați. Veress Beáta, coordonatoarea programului de chimie este inginer biochimist cu zece ani de experiență în industria farmaceutică și cu pregătire pedagogică, fiindpasionată de științe, de aplicațiile practice ale chimiei și de metodele interactive de predare-învățare. Adrian Mureșan, coordonatorul programului de fizică, are un doctorat în fizică obținut la University of Chicago, 20 de ani de experiență în cercetarea academică și industrială, iar în prezent este cadru didactic universitar.
Pentru detalii legate de prețul programelor, orar și alte detalii, precum și pentru înscrierea la unul din programe, puteți să accesați paginile dedicatecelor două proiecte,LabSchool Târgu Mureș, respectiv Laboratorul de Teatru.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.