Apariția focarului de gripă aviară în județ a stat la baza deciziei organizatorilor de anulare a acestui eveniment. Mihai Țânțăreanu, organizatorul expoziției a declarat că era necesar un aviz de la Direcția Sanitar Veterinară, iar acest aviz se obținea destul de greu în contextul existentei virusului gripei aviare în județ. „În aceste condiții am decis să nu mai organizăm evenimentul în acest an”.
După încheierea lunii februarie ar fi fost prea târziu pentru că păsările nu mai corespund estetic pentru expunere, potrivit crescătorilor sighișoreni.
Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Sighişoara este atestată ca cea mai veche asociaţie de profil din ţară fiind înfiinţată în 1896.
Cinci lebede negre
În urmă cu două săptămâni, în 20 ianuarie, directorul executiv al DSVSA Mureş, Kincses Sandor, a anunţat că la cinci lebede negre din Sâncraiu de Mureş a fost identificat genomul virusului influenţei aviare şi că, în acest sens, suspiciunea de boală a fost notificată la ANSVSA.
„Având în vedere această suspiciune, cât şi situaţia epidemiologică în raport cu influenţa aviară la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru creşterea gradului de conştientizare privind riscurile acestei boli şi pentru a preîntâmpina o răspândire a focarelor de influenţă aviară la păsările domestice şi captive, DSVSA Mureş dispune în regim de urgenţă măsurile imediate conform prevederilor Ordinului nr. 54 din 28 februarie 2007 care transpune Directiva 2005/94/CE a Consiliului din 20 decembrie 2005 privind măsurile comunitare de combatere a influenţei aviare”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Mureş. „Toţi deţinătorii de păsări vor fi informaţi despre măsurile impuse precum şi despre obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică concesionar şi DSVSA judeţean asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate şi morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate. Aceste măsuri vor fi luate în toate gospodăriile populaţiei din zona de monitorizare, pe o rază de 10 km în jurul locului unde a fost notificată suspiciunea de influenţă aviară (localităţile: Sâncraiu de Mureş, Nazna, Târgu Mureş, Pănet, Sântioana, Ungheni, Moreşti, Cristeşti, Vălureni, Budiul Mic, Livezeni, Corunca, Leordeni, Berghia, Ţiptelnic, Mădăraş, Cuejd, Herghelia, Ceuaşu de Câmpie, Voiniceni, Porumbeni, Sântana de Mureş, Curteni, Chinari, Sângeorgiu de Mureş)”, precizează dr. Kincses. Acesta a arătat că, suplimentar, vor fi aplicate măsuri specifice, cum ar fi prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele.
Printre măsurile solicitate de DSVSA Mureş se mai numără prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie, luarea de măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecţii prin folosirea unei încălţăminte diferită în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice, interzicerea utilizării păsărilor din ordinul Anseriformes şi Charadriiformes ca păsări momeală, interzicerea regrupării păsărilor domestice şi a altor păsări ţinute în captivitate cu ocazia târgurilor, pieţelor, expoziţiilor sau a altor reuniuni, interzicerea târgurilor, pieţelor şi expoziţiilor de animale din zona de monitorizare, iar toate cazurile de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se vor anunţa la medicul de familie.
Cristina Vancea