Expoziția „La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală” la Târgu Mureș
Expoziția „La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală” la Târgu Mureș

Expoziția „La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală” la Târgu Mureș

Expoziția „La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală” își propune să ilustreze dinamica schimburilor comerciale și culturale dintre mediul rural și cel urban, precum și între diverse zone etnografice ale județului Mureș. Aceste interacțiuni aveau loc cu precădere în cadrul târgurilor anuale, al bâlciurilor sau al așa-numitelor „târguri de țară” din perioada interbelică, care funcționau ca spații de întâlnire, negociere și circulație a bunurilor, și de cultivare a tradițiilor.

În perioada interbelică, târgurile anuale, desfășurate sezonier (iarna, primăvara, vara, toamna) durau mai multe zile, în funcție de importanța localității , fiecare zi fiind dedicată unui târg anume: târgul de vite, de cai, de vite cornute, de oi, de porci, iar ultima zi era dedicată târgului de mărfuri, de aceea structura expozițională este gândită pe tipurile de piețe și târguri: târgul de animale, târgul de cereale, târgul de mărfuri și bazarul. Pe lângă târgurile anuale mai erau târgurile săptămânale și piețele agroalimentare zilnice, multe dintre ele păstrate până în zilele noastre. Târgurile săptămânale erau astfel organizate încât să asigure un circuit comercial continuu în regiune, în fiecare zi fiind desfășurat un târg în localitățile mari din zonă.

Expoziția debutează, în mod firesc, cu tema deplasării către târg, prezentând mijloacele de transport utilizate în trecut, care influențau direct aria de atracție a acestor evenimente comerciale. Un segment distinct este dedicat instrumentelor de măsură folosite în târguri, incluzând atât unitățile de capacitate, cât și cele de greutate. Totodată, expoziția pune în valoare și dimensiunea socială a târgurilor, evidențiind momentele de interacțiune: conversațiile dintre participanți, întâlnirile dintre tineri, precum și atmosfera de sărbătoare din ultima zi a târgului, când voia bună completa activitatea comercială. Informații suplimentare legate de fiecare târg în parte, de pe teritoriul actualului județ Mureș, găsim pe infotouch-ul plasat în vitrina de magazin reconstituită la finalul expoziției.

Materialul vizual prezentat în cadrul expoziției constă în compilații fotografice realizate din imagini de arhivă care documentează desfășurarea târgurilor în perioada interbelică, atât în județul Mureș, cât și în alte regiuni din Transilvania, precum și din Europa Centrală și de Est. Astfel, ambientul compus din postere, realizate în mare parte prin prelucrări fotografice de tip colaj are un caracter preponderent ilustrativ, fiind conceput pentru a reda într-un mod expresiv atmosfera, și activitățile specifice târgurilor interbelice din regiune.

Surse foto montaje:

Arhiva foto a Muzeului Județean Mureș

Fototeca Digitală Fortepan

Europeana – Digiteca patrimoniului european

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Asociația Etnografică Kriza János

Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești

Arhiva foto personală Szakáts István (acces asigurat prin dl Szőcs Edgár, Fototeca Azopan)

Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Tîrgu Mureș