În perioada 29 aprilie – 1 mai 2022, între orele 10.00 – 19.00, la Secția de Etnografie și Artă Populară, din cadrul Muzeului Județean Mureș, va avea loc prima ediție din acest an a expoziției MINERALIA.
Tema ediției este dedicată familiei de minerale – GRANAȚI. Timp de trei zile, mureșenii vor putea admira strălucirea cristalelor, a pietrelor prețioase și semiprețioase în curtea interioară a sediul Muzeului din Palatul Toldalagi, Piața Trandafirilor nr. 11. Intrarea este liberă.
Coordonatorii expoziției MINERALIA sunt, ca de fiecare dată, Andrei Gorduza, inginer geolog și Angela Săplăcan, muzeograf geolog.
Familia granaților este o parte extrem de interesantǎ atât a mineralogiei în general cât și pentru istoria fabricǎrii bijuteriilor. Mǎrgele de granat au fost descoperite în vestigii arheologice din întreaga lume. De-a lungul istoriei granatul a stat alǎturi de diamante, pentru a oferi acel contrast cromatic necesar unor bijuterii de valoare. Granații de culoare intensǎ și cu transparențǎ ridicatǎ pot fi considerate pietre de calitate gemǎ.
Granații cristalizeazǎ în sistemul cubic, au o duritate relativ ridicatǎ (7) si luciu puternic. Ceea ce face specialǎ aceastǎ familie a granatilor este însǎ versatilitatea culorilor. Dacǎ de obicei asociem granatului nuanța vișinie ( pirop si almandin) vom fi uimiți sǎ descoperim granat gǎlbui (hessonit), portocaliu mandarin (spessartin), verde pal (grosular) și chiar verde intens (tsavorit).
Sursa clasicǎ pentru granați a fost pentru Europa regiunea Bohemiei (Rep. Cehǎ). În România, regiunea Banatului este cea mai bogatǎ în granați de calitate. În zilele noastre se exploateazǎ in Brazilia, China, Madagascar sau SriLanka.