Pentru marcarea Centenarului Unirii, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş va prezenta publicului o amplă expoziţie în cadrul proiectului ‘Mureşeni în tranşeele Marelui Război’, care a presupus o cercetare multidisciplinară a Primul Război Mondial în arealul judeţului Mureş.
Şefa secţiei de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş, Angela Pop, a anunţat, marţi, că în data de 1 Decembrie va fi deschisă expoziţia ‘Mureşeni în tranşeele Marelui Război’, care va beneficia de ghidaj de specialitate şi va fi dublată de o conferinţă ştiinţifică pe aceeaşi temă.
Prin această expoziţie se urmăreşte o prezentare mai aparte a Marelui Război, dincolo de orizontul faptelor beligerante, cu accent pe viaţa de fiecare zi a celor aflaţi pe linia frontului.
Proiectul ‘Mureşeni în tranşeele Marelui Război’ derulat de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş, parte a Muzeului Judeţean Mureş, a beneficiat anul trecut de o finanţare de peste 70.000 de lei, de la Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de la Consiliul Judeţean Mureş.
„Anul trecut am beneficiat de o finanţare de peste 70.000 de lei, anul acesta avem finanţare pentru un modul expoziţional. Expoziţia noastră este una de amploare, probabil este una dintre cele mai mari expoziţii pe care muzeul le-a realizat. De aceea ne-am gândit să o facem pe module expoziţionale, primul modul fiind deschis de 1 Decembrie. Proiectul urmăreşte punerea în valoare a patrimoniului cultural referitor la Primul Război Mondial din arealul judeţului Mureş. Abordarea este interdisciplinară, pentru că la aceasta participă atât istorici, etnografi, arheologi, antropologi şi muzeologi”, a arătat Angela Pop, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Consiliul Judeţean Mureş.
Astfel, Muzeul de Etnografie a demarat o campanie pentru achiziţionarea unor piese semnificative pentru ilustrarea perioadei Primului Război Mondial în ţinuturile mureşene, constând în obiecte, fotografii, scrisori, brevete, medalii, distincţii şi alte documente legate de război.
Toate documentele şi fotografiile colectate în cadrul proiectului au fost digitalizate, astfel încât publicul poate avea acces la poveştile personale şi la modul în care se derula viaţa în tranşeele Primului Război Mondial, dar şi la date inedite referitoare la viaţa cotidiană din spatele frontului, din viaţa familiilor mobilizaţilor, efortul material şi uman depus de comunităţi pentru susţinerea războiului, date referitoare la comportamente, experienţe personale şi colective, la consecinţe ale războiului în societatea transilvană mureşeană.
La proiect şi-au adus contribuţia toate secţiile Muzeului Judeţean Mureş, fiind pus accentul pe cercetarea arhivistică a modului în care a ajuns frontul în zona judeţului Mureş, cum arăta linia frontului, dar şi cercetarea arheologică.
Şi aceasta întrucât în cadrul săpăturilor efectuate într-un alt proiect, ‘Traseul Limesului Roman în judeţul Mureş’, au fost descoperite numeroase dovezi, inclusiv tranşee bine conservate, unele din Primul Război Mondial. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.