Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova au deschis, vineri, la Târgu Mureş, o expoziţie care prezintă o colecţie unicat de păpuşi îmbrăcate după moda franceză, care acoperă perioada dintre antichitate până în secolul XX, care va putea fi vizitată începând cu evenimentul Noaptea Muzeelor.
Expoziţia ‘Moda franceză în miniatură’, găzduită la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş, prezintă 90 de păpuşi îmbrăcate după moda franceză, începând cu galo-romanii şi până în contemporaneitate, fiind parte a unei colecţii impresionante de 127 de exemplare de păpuşi deţinută de muzeul prahovean şi care a fost adunată de două generaţii de colecţionari din Braşov.
‘Colecţia a ajuns la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti în 2011. A fost strânsă de două generaţii de colecţionari din Braşov. Această colecţie este impresionantă deoarece oferă publicului evoluţia modei franceze din perioada antică, de acum 2000 de ani, până la jumătatea secolului XX. Fiecare păpuşă redă în detaliu vestimentaţia din perioada din care face parte, inclusiv juponul rochiilor sunt din materiale autentice, din acea epocă. Nu doar vestimentaţia, ci şi accesoriile şi coafurile. Vizitatorii pot vedea cum a evoluat moda, de la simplitate până la opulenţă, care a fost influenţa în fiecare perioadă a modei franceze, fiindcă moda franceză a fost influenţată şi de moda germană, de cea spaniolă şi de cea italiană, însă s-a impus până la urmă în Europa şi America ca moda franceză, fiind un reper’, a declarat, pentru AGERPRES, muzeograful Monica Cârstea.
Această colecţie unicat de păpuşi a început să fie prezentată în ţară începând cu anul 2015.
Şefa Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş, Dana Botoş, a declarat, pentru AGERPRES, că între exponate se regăsesc Ludovic al XII-lea, Francisc I, Carol al IX-lea, Henric al III-lea, Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea, Napoleon al III-lea, personaje din perioada antică, dar şi moda anilor 1905 – 1935.
AGERPRES