În data de 4 martie 2014, marți, orele 17, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș (Piața Trandafirilor nr. 11) va fi vernisată expoziția intitulată „Identitate și cultură. Trei teme, unsprezece proiecte. Idei referitoare la moștenirea limes-ului roman”.
Expoziția va fi vernisată de către Zoltán Soós, directorul Muzeului Județean Mureș, după care vor lua cuvântul curatorii expoziției, Zsolt Vasáros, prodecan și Cicelle Gaul, lector universitar, precum și actorul Ferenc Szélyes, președintele Asociației Teatru Șură din Călugăreni.
La baza materialelor expuse stau rezultatele obținute în urma cooperării dintre studenții și profesorii Catedrei de Arhitectură Industrială și Agricolă a Universității Tehnice și de Științe Economice de la Budapesta, cooperare desfășurată în cadrul școlii de vară de patru săptămâni, organizată la Sovata. Aceasta a fost realizată în cadrul unui proiect internațional multianual (RLCL – Erasmus IP) în vara anului 2013.
Studenții au avut oportunitatea de a valorifica rezultatele obținute în urma cercetărilor din județul Mureș la Conferința Studențească organizată anul trecut de către universitatea din Budapesta. Conform regulamentului, studenții au avut posibilitatea de a înainta lucrări în trei arii tematice:
1. Amplasarea unui foișor lângă ruinele turnului de veghe roman de la Ibănești care, în același timp, poate să reprezinte și un punct de referinţă în peisaj.
2. Crearea unui centru de cercetare arheologică și a unor spații de expoziție multifuncționale prin schimbarea funcționalității clădirilor deja existente la Călugăreni.
3. Proiectarea unor pavilioane în forma unor construcții temporare pentru prezentarea ruinelor romane descoperite în hotarul satului Călugăreni.
La conferință au participat 27 de studenți care au prezentat 11 lucrări, fiecare din acestea având câte un coordonator științific. Juriul compus din arhitecți, arheologi și experți în protecția patrimoniului a acordat cinci premii și patru premii speciale.
Lucrările participante vor fi prezentate publicului larg pentru prima dată la Târgu Mureș, reprezentând subiectul expoziției organizate de Centrul de Cercetare a Limes-ului Roman din cadrul Muzeului Județean Mureș, și pot fi vizitate între 4-30 martie 2014.
Sursa: Muzeul Județean Mureș