Muzeul Județean Mureș – Secția de Istorie găzduiește începând de vineri, 17 mai, ora 17.00, la sediul din Cetate, expoziția itinerantă dedicată lui Polcz Alaine (1922-2007).
Realizată la Muzeul Literaturii Petőfi din Budapesta în 2023, pentru a marca centenarul nașterii lui Polcz Alaine (1922-2007), expoziția intitulată „Plocz Alaine 100 – Lumea prin joc”, bogată în mărturii și manuscrise, prezintă complexa și tumultoasa viață a psihologului și scriitoarei maghiare Plocz Alaine. Titlul expoziției evocă una dintre cele mai importante realizări profesionale ale lui Alaine Plocz, o metodă de diagnosticare în tratarea copiilor cu tulburări psihologice din Ungaria.
Metoda de diagnosticare și terapie prin joc cunoscută sub numele de „Lumea prin joc” a fost dezvoltată de psihologul englez Margaret Lowenfeld, pe care Polcz Alaine a adaptat-o la începutul anilor 1960 la nevoile meseriei sale de psiholog în Ungaria. Rechizitele necesare pentru aplicarea testului „Lumea prin joc” sunt: o tavă de 70x50x7 cm cu smalț albastru – culoarea mării -, nisip pentru a crea regiuni de uscat în mare și un set de replici în miniatură ale unor obiecte din lumea reală: oameni de diferite sexe, vârste şi îmbrăcăminte, plante, animale, case, mijloace de transport, clădiri, obiecte uzuale. La cererea investigatorului, copilul își construiește propria lume din aceste figuri, pe care psihologul o evaluează conform unor criterii profesionale și pune un diagnostic. Testul „Lumea prin joc” începe cu o întrebare simplă: „Cine ești tu în această lume?” și îl ghidează pe cel intervievat astfel: „Găseşti aici, la scară mică, tot ce există în lumea mare. Din acestea îţi construieşti o lume pe care ți-o doreşti. Aceasta va fi lumea ta!”
„Lumea prin joc” a fost și sursa de inspirație pentru realizarea conceptului vizual al expoziției și maniera de organizare a acesteia, prin reconstituirea universului Polcz Alaine pe seama întrebărilor testului, într-o abordare muzeografică modernă și atractivă. La crearea acestei lumi au contribuit elemente ale patrimoniului material, precum și texte din activitatea sa științifică și literară.
Polcz Alaine s-a născut în 1922 la Cluj Napoca și mai apoi s-a stabilit în Ungaria în 1947, dar nu s-a rupt niciodată complet de pământurile natale. Ea a fost scriitor, psiholog și pioner al tanatologiei – o disciplină științifică care examinează moartea și doliul dintr-o perspectivă interdisciplinară, incluzând considerații medicale, psihologice, filosofice, etice și sociologice. „…În meseria mea mă confrunt constant cu moartea. Acest fapt modifică valorile, totul devine relativ. Amabilitatea mai amabilă pentru că este efemeră, iar necazurile mai puţin importante.”, spune Polcz Alaine într-unul din manuscrisele sale.
A fost membru fondator al Mișcării Hospice din Ungaria, care a pus bazele îngrijirii paliative instituționalizate oferite pacienților în fază terminală și rudelor acestora. Specialistă a metodelor terapeutice pentru copiii aflați pe moarte, a creat testul de diagnosticare prin joc pentru copiii cu tulburări psihologice. În afară de publicații ample pe teme tanatologice, cum ar fi înțelegerea morții de către copii, experiența psihologică a morții și tematica doliului, a fost fondatoarea revistei maghiare de tanatologie „Kharon” și autoarea unui volum de memorii, premiat literar, despre experiența personală a traumelor femeilor în timpul războiului. Memorialul „O femeie pe front” este prima operă beletristică a lui Polcz Alaine în care povestește propria tragedie, dorind să-i arate unei prietenei aflate într-o criză că şi situațiile aparent disperate au o cale de ieșire.
Motto-ul ei în viață a fost o lecție învățată de la pacienții muribunzi: „Doar dacă învățăm cum să murim putem învăța cu adevărat cum să trăim.„
Expoziția va fi deschisă până la 31 octombrie 2024 și poate fi vizitată de marți până vineri, între 09.00 și 17.00, sâmbătă și duminică, între 10.00 și 14.00.
***
POLCZ ALAINE 100 – LUMEA PRIN JOC
Expoziție temporară
Vernisaj: vineri, 17 mai 2024, ora 17:00
Locație: Secția de Istorie (Cetatea Târgu Mureș)
Perioada de vizitare: 17 mai 2024 – 31 octombrie 2024
Curator: Török Petra (Muzeul Literaturii Petőfi)