Primăria Municipiului Reghin și Muzeul Etnografic „ Anton Badea” a invitat reghinenii – spre sfârșitul săptămânii trecute, vineri de la ora 18,00 – să petreacă o seară unică, trăind urban vechea tradiție ce anunță solstițiul de vară, la secția în aer liber a muzeului.
Atracțiile serii au cuprins expoziții în aer liber, ateliere de creație pentru copii, un recital folk Ovidiu Scridon, un recital de muzică populară susținut de interpreții Doru Pop, Mihaela și Ciprian Istrate, momente artistice, scenete de teatru, o prezentare de costume populare de colecție din mai multe regiuni ale țării (Moldova, Oltenia, Muntenia, Maramureș, Banat), prezentarea efectului miraculos al plantelor de leac.
„,Se spune că în Noaptea de Sânziene se deschid cerurile, că îți poți afla destinul, că plantele devin miraculoase, iar zeițele coboară pe Pământ pentru a cânta și dansa alături de muritori. Sărbătoarea de Sânziene este o sărbătoare arhaică, ea ne face să ne gândim la vremuri de demult, la timpurile cu zei și zeițe, de aceea noi am încercat să creăm un cadru potrivit – cu dansul ritual al sânzienelor și cu tot misterul pe care sânzienele îl emană, un decor de poveste care să fie în armonie cu semnificațiile acestei sărbători. Sper că publicul a apreciat trendul de evenimente pe care noi le-am propus și cred că invitații s-au simțit ca într-o noapte magică de sânzien”, a declarat managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea”, Roxana Man.
Imola Grama