În 2018, IRUM a finalizat execuţia şi omologarea de tip a noului tractor agricol românesc, denumit „TAGRO“, un proiect ce aparţine în totalitate companiei din Reghin.
Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM, controlat de familia Oltean din Reghin, a raportat pentru 2018 un profit net de 16,3 mil. lei (3,5 mil. euro), în creştere cu 103% faţă de anul anterior, când compania mureşană a avut un câştig de peste 7,8 mil. lei (1,7 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.
IRUM a încheiat anul 2018 cu afaceri totale de peste 121,2 mil. lei (26 mil. euro), mai mult cu 29,5% faţă de anul precedent, şi cu un număr mediu de 446 de angajaţi, conform datelor publice. IRUM produce în fabrica din Reghin tractoare şi utilaje TAF (tractoare articulate forestiere), utilaje agricole, încărcătoare, transportoare, echipamente pentru întreţinerea drumurilor forestiere, însă fabrică şi piesele aferente acestora.
În urma investiţiilor făcute în anii trecuţi, IRUM şi-a mărit capacităţile de producţie şi a reuşit să aducă îmbunătăţiri utilajelor fabricate, a adăugat noi produse în portofoliu, au fost deschise noi puncte de lucru, iar echipele de vânzări şi service s-au dezvoltat foarte mult.
IRUM şi-a bugetat pentru acest an investiţii de peste 6 mil. euro, axate în principal pe înlocuirea treptată a maşinilor-unelte convenţionale cu maşini-unelte cu commandă numerică, reutilarea laboratoarelor de încercări, dezvoltarea unor produse noi, construcţia de spaţii de producţie şi optimizarea proceselor.
În 2018, IRUM a finalizat execuţia şi omologarea de tip a noului tractor agricol românesc, denumit „TAGRO“, un proiect ce aparţine în totalitate companiei din Reghin. Dezvoltarea prototipurilor s-a făcut utilizând cele mai moderne metode de lucru existente în realizarea acestor tipuri de produse, investiţia totală ridicându-se la peste
4 mil. euro, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie. Până la finele lui 2021 compania vrea să depăşească pragul de 500 de utilaje agricole de acest tip produse şi comercializate, potrivit unor informaţii anterioare. Noul tractor agricol românesc este rezultatul centrului de cercetare şi dezvoltare iFOR, o investiţie totală de 11,9 mil. lei (circa 2,7 mil. euro), cofinanţată parţial printr-un proiect european de 6,4 mil. lei, realizată de IRUM la Reghin.
Pe plan local, IRUM vinde prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie, însă compania colaborează şi cu firmele private din domeniul exploatărilor forestiere, fermieri, composesorate, asociaţii agricole, dar şi cu Romsilva. Produsele IRUM ajung şi la export, principalele pieţe externe pentru companie fiind Franţa, Germania, Belgia şi Luxemburg, Slovenia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Spania şi Chile.
Companiile IRUM şi Maviprod, controlate de familia Oltean din Reghin, au ajuns anul trecut la un business cumulat de 47,5 mil. euro, mai mult cu aproximativ 20% faţă de anul anterior.
Pentru anul în curs se estimează o creştere de aproximativ 15% a afacerilor la nivel de grup. Principalul acţionar al companiei IRUM este Maviprod din Reghin, cu o participaţie de 93,47%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Compania Maviprod este deţinută integral de Violeta Oltean, soţia lui Mircea Eugen Oltean.
Piaţa locală a tractoarelor agricole a atins în 2018 în premieră un volum de peste 2.500 de utilaje, fiind totodată cel mai bun an din ultimul deceniu, potrivit datelor jucătorilor din piaţă. Creşterea vânzărilor din 2018 vine în contextul în care pe plan local în 2017 şi-a făcut intrarea un nou jucător -Agroconcept, care a preluat importurile utilajelor New Holland, în timp ce NHR Agropartners, fostul importator, a preluat brandul german Deutz Fahr. De asemenea, în topul vânzărilor se numără şi brandurile Case, Fendt şi Claas, iar în România se mai importă şi utilaje Massey Ferguson şi McCormick. În total, cei mai mari zece importatori de utilaje agricole au rulat în 2018 afaceri de 2,531 mld. lei, în creştere cu aproape 20% comparativ cu anul anterior, potrivit topului celor mai mari jucători de pe piaţa utilajelor agricole realizat de ZF.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.08.2019