Este un an bun pentru sfecla de zahăr, se laudă fermierii din Mureș. Așa că am putea avea pe piață mai mult zahăr românesc, având în vedere că se redeschide fabrica de prelucrare din județ, de la Luduș.
Cu peste o mie de angajați în anii ’80, a fost închisă, după privatizare, de noii proprietari, un grup de investitori francezi – pentru că mergea în pierdere.
Salvarea a venit de la investitorii români, care pregătesc acum reluarea producției. Pe lângă fabrica din Luduș, România mai are doar una singură de prelucrare a sfeclei de zahăr, la Roman, județul Neamț.
Silvia Jude, director executiv al de Direcției pentru Agricultură a județului Mureș: „Am înregistrat 116 contracte încheiate între fermieri și fabrica din Luduș și Bacău, producția obținută este înregistrată între minim 46 de tone de hectar, maxim 82 de tone de hectar”
Reluarea producţiei întâmpină o serie de dificultăţi care ar urma să fie rezolvate pe parcurs.
Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut considerabil în ultimii ani în ţara noastră. Dacă în 2014 era de aproape 1,4 milioane de tone, în 2020 s-a redus la jumătate. Pentru că acoperim doar 30% din consumul intern, s-a importat zahăr masiv: 140 de milioane de euro doar în 2020.