Îmi este bine întipărit în memorie, acum câțiva ani de zile, fetița unor prieteni, a fost diagnosticată cu celiachie, indicându-i-se alimentele fără gluten. Nu se găseau în țară, nu existau magazine online la un click distanță; își făceau provizii din Germania sau Anglia. Astăzi, găsești
gluten free și la magazinul de cartier! Supermarketurile abundă în produse etichetate cu mândrie „Fără gluten”, iar multe restaurante oferă acum opțiuni fără gluten.
Pentru persoanele care nu pot tolera glutenul, o proteină care se găsește în grâu, secară și orz, produsele sunt benefice.
Astăzi, însă, este o modă! 1 din 5 persoane optează pentru o dietă fără gluten, deși doar 1% din populația globului este celiacă. Fără un fond științific, multe persoane au trecut la diete fără gluten pentru a pierde în greutate, pentru a trata autismul sau pentru a se simți în general mai
sănătoși. Din păcate, dieta fără gluten, pentru cei care nu suferă de celiachie sau nu au sensibilitate la gluten, le face mai mult rău decât bine, iar la nivel mondial, numărul adepților, a crescut de la 0,5 la 2%!
Cum provoacă glutenul probleme?
Persoanele cu boală celiacă nu pot tolera glutenul, nici măcar cantități mici. Doar 50 de miligrame de proteină – aproximativ cantitatea dintr-un mic cruton – este suficient pentru a provoca probleme. La persoanele cu boală celiacă, glutenul declanșează un răspuns imun care dăunează mucoasei intestinului subțire. Acest lucru poate interfera cu absorbția nutrienților din alimente, poate provoca o serie de simptome: balonări, disconfort abdominal, constipație, durere.
O afecțiune înrudită numită sensibilitate la gluten sau sensibilitate la gluten non-celiacă poate genera simptome similare bolii celiace, dar fără afectarea intestinului.
Până nu demult, celiachia era diagnosticată printr-un proces de eliminare. Astăzi poate fi identificată cu un test de sânge pentru prezența anticorpilor împotriva unei proteine numite transglutaminază tisulară/ testare genetică
CSBN GENE Nutrigene+. O biopsie a intestinului confirmă diagnosticul.
Evitarea glutenului înseamnă mai mult decât renunțarea la pâine, cereale, paste, pizza și bere. De asemenea, glutenul este răspândit în multe alte produse, inclusiv legume congelate în sosuri, sos de soia, unele alimente făcute cu „arome naturale”, suplimente de vitamine și minerale, unele medicamente și chiar în pasta de dinți. Acest lucru face ca urmarea unei diete fără gluten să fie extrem de dificilă, iar în plus, este nevoie de suplimentare cu anumite minerale și vitamine pentru a evita carențele.
Dezavantajele dietei fără gluten, pentru o persoană sănătoasă
In timp de dieta gluten free este colacul de salvare pentru cei intoreranti/sensibilitate la gluten/alergie la proteina din grâu, pentru o persoană non-celiacă, dieta este săracă în fibre și adesea îmbogățit în grăsimi și calorii; de asemenea, pot dezvolta carențe nutriționale; făinii din
grâu i se adaugă fortifianți, complex de B-uri, fier, pe când celei de orez nu. Vitaminele B ajută la transformarea alimentelor în combustibil, ajută la repararea celulelor și au alte roluri importante.
Dacă crezi că poți avea boală celiacă sau sensibilitate la gluten, cel mai bine este să te adresezi unui medic înainte de a renunta la gluten.
Nutriționist, Carmina Stroia