„Farmaciştii independenţi nu prea îşi mai permit să cumpere farmacii sau să-şi facă pentru că nu pot ţine piept lanţurilor.“
Mariana Moldovan, farmacista care deţine compania Novofarm din Târgu-Mureş, înfiinţată în urmă cu peste 25 de ani, vrea să menţină cifra de afaceri a companiei la acelaşi nivel din ultimii doi ani, când a înregistrat în jur de 4,4 milioane de lei şi spune că piaţa din ce în ce mai concurenţială, dominată de marile lanţuri, pune presiune pe farmaciştii independenţi.
Farmacia Novofarm a ajuns la trei unităţi, dintre care una este la sat, însă antreprenoarea nu se gândeşte la extindere.
„Profesia mea este de farmacistă. După Revoluţie a trebuit să ne privatizăm, eram la o farmacie de comună şi am ales să preiau eu farmacia. În 1995 am achiziţionat Novofarm din Târgu-Mureş, era perioada în care nimeni nu cumpăra o farmacie, dar eu am văzut oportunitate“, a spus ZF Mariana Moldovan. Ea conduce Novofarm alături de Mihai Butnar.
Anul trecut, businessul s-a menţinut la acelaşi nivel cu rezultatele raportate în 2016, ajungând la 4,4 milioane de lei, după ce în 2016 a crescut cu circa 25% faţă de anul precedent.
Antreprenoarea nu a dorit să facă estimări pentru anul acesta, spunând că nu ştie ce se va întâmpla în urma modificărilor salariale şi în contextul unei pieţe din ce în ce mai dificile. Novofarm are în prezent 30 de angajaţi.
„Farmaciştii independenţi nu prea îşi mai permit să cumpere farmacii sau să-şi facă pentru că nu sunt viabile şi nu pot ţine piept lanţurilor. Din păcate, proprietatea este o societate comercială şi a putut fi a oricui, iar oamenii de afaceri văd doar o afacere. Noi am cerut o protecţie a acestui domeniu, am cerut interzicerea reclamei la farmacii“, a spus Moldovan.
Ea a adăugat că în mediul rural, acolo unde marii jucători nu au văzut potenţial pentru businessurile lor, o farmacie independentă funcţionează la limită.
Cererile de înfiinţare de farmacii noi în zona rurală au scăzut dramatic în ultimii patru ani, de la 482 în 2013 la 161 în 2017, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii.
„Se observă la facultăţile de farmacie că încep să nu mai aibă concurenţi. La Târgu-Mureş, la locurile cu plată n-au avut concurenţi, interesul scade. Viitorul farmaciei independente este în criză“, a spus Mariana Moldovan.
Piaţa este dominată de lanţurile mari, Catena, liderul pieţei, având 670 de farmacii la finalul anului trecut, urmat de Sensiblu cu 470 de farmacii, care a făcut obiectul uneia dintre cele mai mari tranzacţii pe piaţa farma după ce grupul A&D Pharma din care face parte a fost cumpărat de cehii de la Penta Investments. Pe locul al treilea se află Dona, cu 902 milioane de lei în 2016.
De asemenea, marii jucători din retail au afaceri legate de distribuţia de medicamente, ceea ce îi ajută să atenueze eventualele pierderi.
La nivel regional, în oraşele mici şi în zonele rurale funcţionează lanţuri de până la 50 de farmacii, dar şi farmacii independente, cu o singură unitate.
Sursa: ZF
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.