Comuna Ibăneşti s-a transformat, timp de două zile, într-un spaţiu al poveştilor, fie că acestea au luat forma desenelor, scenetelor, dansurilor şi creaţiilor literare. În perioada 4-5 aprilie, în comuna de pe Valea Gurghiului s-a desfăşurat a patra ediţie a concursului multidisciplinar „Ion Creangă – în şcolile noastre”. Concursul s-a desfăşurat la Căminul Cultural din satul Ibăneşti Pădure.
Poveştile lui Ion Creangă au prins viață
Timp de două zile, între 4 şi 5 aprilie, satul Ibăneşti Pădure a mobilizat forţe importante pentru a duce tradiţia mai departe, şi anume organizarea pentru a patra oară a concursului multidisciplinar „Ion Creangă – în şcolile noastre”. „Vrem să dezvoltăm creativitatea, simţul artistic, simţul practic, simţul literar, să îi motivăm pentru a vedea că şcoala poate fi într-adevăr altfel, de asemenea aş spune că le place competiţia. Încercăm să arătăm că avem şi cultură, că sunt oameni frumoşi într-o comună care a dat foarte multe personalităţi”, explică directorul Şcolii gimnaziale Ibăneşti Pădure, Ingrid Mercedes Dan, scopul acestui proiect frumos şi care atrage de la an tot mai mulţi participanţi.
Iniţiativa de organizare a concursului aparţine cadrelor didactice ale şcolii gimnaziale din comună, iar această iniţiativă este susţinută de Primăria şi Consiliul Local din localitate şi de colectivul de părinţi. De asemenea, parteneri ai concursului sunt Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic, Asociaţia „Ibăneşti – Orizonturi Noi”. Concursul a fost organizat pe patru secţiuni, şi anume lucrări cu tema „Eşecul şcolar şi strategii de prevenire ale acestuia” – destinat cadrelor didactice, creaţii literare inspirate din operele lui Ion Creangă, creaţii artistico-plastice (desen, pictură, colaj) şi concurs de scenete şi dansuri. Toate temele sunt inspirate din poveştile lui Ion Creangă, povestitorul ce a făcut celebru satul Humuleşti.
Cea mai râvnită categorie a fost cea de creaţii artistico-plastice, unde s-au înscris în concurs câteva sute de lucrări. Secţiunea a fost jurizată de profesoara Cotta Ibolya – secţiunea educaţie plastică, profesorul Kovacs Sandor Csaba – Clubul Copiilor Reghin, pictorul Marcel Naste, director al Casei de Cultură a Tineretului „George Enescu” din Reghin. Secţiunea de creaţii literare i-a avut în juriul pe profesorii Cornelia Todoran, Elena Cofariu şi Dana Irina Ciorăneanu, iar cea de scenete şi dansuri pe Dorina Farcaş, director activităţi culturale com. Ibăneşti, reprezentanta Primăriei şi a Consiliului Local Ibăneşti, Nicoleta Gliga, referent contabil din partea Asociaţiei „Ibăneşti – Orizonturi Noi” şi preotul Genu Oprea, ca reprezentant al comunităţii locale.
O istorie frumoasă
Concursul a fost iniţiat în urmă cu patru ani, de către două colege; a fost iniţiat ca simpozion „Ion Creangă”, fiind considerat un eveniment la nivel naţional. „În anul următor am venit în şcoală, am văzut că e o idee bună şi am susţinut-o. Ideea a doua a fost la un alt standard, s-a desfăşurat la Căminul Cultural din Dulcea, iar faptul că Ibăneşti face parte din Charta Europeană (n.red. cuprinde 27 de comune din UE, câte una din fiecare ţară) din 2008, am spus că e păcat să nu profităm de acest lucru, pentru că intrăm în contact cu 26 de ţări şi avem susţinerea Primăriei şi a Consiliului Local. De anul trecut a devenit internaţional. Nu m-am gândit că o să aibă un impact aşa de mare atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Din acest an, ceea ce ne bucură foarte mult, suntem cuprinşi în calendarul activităţilor educative, sunt doar şapte de la nivelul judeţului Mureş”, ne-a povestit istoria concursului directorul şcolii, Ingrid Mercedes Dan.
Concursul este internaţional începând din 2012, iar în acest an au participat cu lucrări elevi din Letonia, Lituania, Ungaria şi Republica Moldova. Şi în acest an, munca echipei de proiect coordonată de directorul Ingrid Dan a început în luna octombrie, cu întocmirea proiectului, cu respectarea tuturor cerinţelor stricte, depunerea acestuia, iar apoi implementarea sa propriu-zisă, astfel încât în cele şase luni de zile concursul să fie organizat în cele mai mici detalii. Costurile presupuse de organizarea concursului s-au cifrat la 10.000 de lei, bani asiguraţi în mare parte din sponsorizări.
În afară de probele de concurs, copiii participă la o excursie, prin care degustă viaţa comunităţii ibăştene situată pe Valea Gurghiului, vizitând zona unde se desfăşoară festivalul Valea Regilor, păstrăvăria, mănăstirea de la Lăpuşna etc. De asemenea, cei care au ajuns la căminul cultural au putut admira şi o colecţie foarte valoroasă de carte veche, cu litere chirilice, precum şi obiecte specifice gospodăriei tradiţionale de pe Valea Gurghiului.
Primăria, implicată
Unul dintre cei mai fideli susţinători ai acestui concurs sunt autorităţile locale. „Îi sprijin pentru că sunt copiii noştri, şcolile noastre în primul rând. Şi acum prin deschiderea asta către alte comune, către alte şcoli ne facem cunoscută comuna în ţară, în afara ţării, ne crește renumele, este o mândrie să ştim că existăm şi în altă parte, la fiecare ediţie i-am sprijinit pentru că elevilor li se dezvoltă spiritul de competiţie, atmosfera de concurs îi determină să fie mai ambiţioşi la anul, dar şi în şcoală şi în viaţa de zi cu zi în general pentru că realizează că trebuie să înveţe mai mult pentru a fi în competiţie cu alţii. De asemenea, pentru noi e important ca elevii noştri să înţeleagă că trebuie să se pregătească foarte serios pentru ca să nu vină alţii să îi ,,bată” la ei acasă”, ne-a explicat primarul comunei, Dumitru Vasile Dan.
Primăria Ibăneşti a asigurat logistica, însemnând transportul, cazare, masă. Copiii au fost cazaţi în tabăra de la Lăpuşna „Pentru ei este foarte important să iasă în natură, să fie în tabără fără părinţi, sunt lucruri care nu se prea mai întâmplă pentru că au cam dispărut taberele şcolare”, mai spune primarul comunei Dumitru Vasile Dan.
Acesta recunoaşte că este unul dintre modalităţile identificate prin care Primăria investeşte în viitor. „Pentru Primărie în mod direct beneficiul este investiţia în copii, în oameni, să le creăm posibilitatea să se desfăşoare, într-un cadru aparte, diferit de ceea ce se întâmplă la şcoală, să le deschidem orizontul pentru a vedea alţi copii cum se manifestă aici la noi acasă”, conchide edilul.
Investiţii importante
Tabăra Lăpuşna a fost preluată în urmă cu doi ani în proprietatea comunei Ibăneşti. De atunci, capacitatea de cazare în tabăra a crescut în mod constant, în prezent putând să găzduiască peste 200 de copii. Dacă în trecut, una din problemele semnalate la tabăra din Lăpuşna era apa, în prezent aceasta a fost rezolvată. „Am reuşit să canalizăm acolo toate sursele de apă. Avem un proiect să aducem apă şi din altă sursă, pentru că atunci când avem peste 200 de copii, sursa existentă de apă nu mai face faţă. Vrem să aducem apă de la 5 km distanţă de la o sursă puternică pe care am identificat-o, am monitorizat-o pentru a corespunde calitativ”, a spus primarul comunei. Proiectul va demara în acest an dacă va fi identificată sursa de finanţare.
De asemenea, Primăria mai are în derulare şi alte importante pentru dezvoltarea şi modernizarea comunei. Aşa este, spre exemplu, proiectul pe măsura 322 care va permite asfaltarea a 4,5 km de drumuri comunale, introducerea canalizării, extinderea reţelei de canalizare. Valoarea proiectului se cifrează la 2,5 milioane de euro. „Am semnat contractul la sfârşitul anului trecut, în decembrie, am început partea de proceduri, de achiziţie, de contracte şi anul acesta ne vom ocupa mai mult de derularea acestor proceduri de achiziţie, iar anul viitor vom lucra din plin”, ne-a declarat primarul comunei Ibăneşti.
Ligia Voro