Din acest an, fermierii români sunt obligați să cultive plante cu un conținut ridicat de proteine vegetale, așa numitele „plante proteice”, pe cel puțin o zecime din terenurile agricole pe care le dețin.
Agricultorii vor primi și bani de la Uniunea Europeană, dacă fasolea, mazărea, lintea sau soia, nemodificate genetic, nu vor fi stropite cu îngrășăminte chimice.
Fermierii români au renunțat anual să mai cultive plante proteice, deși consumul de fasole, soia, linte și mazăre a crescut. Au mizat pe grâu, unde au câștigat mai mult, parțial, și în urma conflictului din Ucraina.
Meteorologii care monitorizează culturile agricole susțin că un lan de cereale influențează cu 1,5 grade în plus temperatura aerului. Plantele uscate se comportă ca elemenții unui calorifer, care absorb și degajă căldură. În schimb, plantele verzi nu o mai elimină, iar astfel nu mai este influențată temperatura aerului în zona acestor culturi.
Sursa: Pro TV