Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Vin colindătorii” s-a desfășurat la Reghin în data de 20 decembrie 2017 într-o atmosferă specifică sărbătorilor de iarnă și spiritului Crăciunului. Evenimentul cultural, mult-așteptat de reghineni a fost organizat de Primăria Municipiului Reghin și de Muzeul Etnografic „Anton Badea”.
Ca și la celelalte ediții au putut fi ascultate colinde tradiţionale, dar şi creaţii inedite.
Festivalul a fost încununat cu obiceiurile dedicate sărbătorilor de iarnă, specifice acestei zone, între care, jocul caprei din Idicel Sat și din Dumbrava, care au încântat spectatorii prin jocul de scenă, ritmul dinamic al mişcărilor şi strigăturilor și prin textul încărcat de ironie şi umor al recitatorilor.
Manifestarea a debutat la Muzeul Etnografic „Anton Badea”, într-o atmosferă emoţionantă, cu rezonanţă în sufletul publicului spectator, continuând pe străzile orașului, care a devenit gazda primitoare a festivalului, unde s-au perindat grupurile de colindători tineri și adulți din mai multe localități din jud. Mureș și din jud. Bistrița.
Participanţii şi-au etalat costumele populare, frumuseţea interpretării, autenticitatea şi talentul prin cântece și colinde tradiționale, vestind Naşterea Pruncului Iisus.
,,Viaţa socială a omului a fost dintotdeauna marcată de obiceiuri, un sistem codificat al relației omului cu mediul, cu Divinitatea, dar și cu colectivitatea din care face parte și cu semenii. Unele obiceiuri s-au prezervat de-a lungul timpului, altele s-au transformat, iar o parte s-au pierdut definitiv”, a declarat managerul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin, Man Roxana.
Scopul declarat al festivalului este implicarea deopotrivă a copiilor, tinerilor și adulților, promovarea tradițiilor și oferirea unui prilej de bucurie participanților prin asistarea la colinde, la urături și jocuri cu măști.
Au participat ansamblurile „Hodăceana”, „Urmașele dacilor”, „Dedrețeana”, „Dăscălițele”, „Crenguță de brad”, precum și grupurile de colindători din localitățile Luieriu, Vătava, Morăreni, Urisiul de Jos și Uila.
Imola GRAMA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.