Un festival dedicat vârstnicilor din Miercurea-Ciuc va avea loc, în premieră, la sfârşitul săptămânii, seniorii comunităţii urmând să aibă acces gratuit la cinema, la muzeu sau la bazinul de înot, dar vor avea şi posibilitatea să interacţioneze şi cu tinerii din oraş.
Evenimentul inedit, intitulat „Festivalul de argint pentru vârstnici”, este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din cadrul Consiliului Judeţean şi de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi se va desfăşura în perioada 29 septembrie – 1 octombrie.
„Scopul festivalului este de a atrage atenţia comunităţii oraşului Miercurea-Ciuc asupra problemei sociale a îmbătrânirii societăţii, de a preveni marginalizarea şi neglijarea vârstnicilor rămaşi singuri, de a reduce distanţa generaţională dintre tineri şi vârstnici, de a sensibiliza oamenii la problemele vârstnicilor”, se arată în prezentarea de pe Facebook a evenimentului.
De asemenea, evenimentul doreşte să promoveze şi un stil de viaţă activ, dar şi conectarea vârstnicilor cu cei tineri.
În timpul festivalului, vârstnicii vor beneficia de programe gratuite, cum ar fi vizionări de filme la cinematograful din oraş, înot la bazinul Csiki Csobbanó, dar şi vizitarea Muzeului Secuiesc al Ciucului, cu ghid gratuit.
De asemenea, seniorii sunt invitaţi la o sesiune de gimnastică, alături de o antrenoare de fitness din oraş.
Organizatorii au precizat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita s-a alăturat evenimentului, iar la orele de dirigenţie de la liceele din Miercurea-Ciuc elevii vor putea să discute ce înseamnă pentru ei bătrâneţea şi cum îşi imaginează propria lor bătrâneţe.
Iniţiatoarea proiectului, Csikós Farkas Kata, asistent social la DGASPC Harghita, a declarat, pentru AGERPRES că din observaţiile pe teren a văzut că mulţi vârstnici sunt lăsaţi singuri, atât de către aparţinători cât şi de către comunitate şi este important să fim mai atenţi unii la ceilalţi şi să fim mai deschişi la punctul de vedere al celuilalt, astfel încât vârsta avansată să nu mai fie stigmatizată, iar tinerii, la rândul lor, să fie înţeleşi mai bine.
„Asta se poate rezolva numai dacă începem să vorbim şi să ascultăm”, a spus Csikós Farkas Kata.
Ea a arătat că în tot oraşul vor fi scrise mesaje pe asfalt, prin care tinerii şi vârstnicii vor fi încurajaţi să intre în contact cu bunicii şi nepoţii lor, să îi invite la o prăjitură sau la cinema, toate evenimentele fiind organizate în aşa fel încât cele două generaţii să se întâlnească şi să interacţioneze.
„Am dori ca prejudecăţile despre vârstnici să fie discutate şi schimbate. Pentru că a fi vârstnic nu înseamnă neapărat suferinţă şi dureri, ci şi linişte, pace, experienţă şi mare bogăţie sufletească. (…) Am dori să vedem mai mulţi vârstnici bucuroşi şi veseli în oraş. Deocamdată, eu, cel puţin, văd foarte rar aşa ceva şi aş avea mare nevoie să văd”, a spus Csikós Farkas Kata.
La rândul său, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, Elekes Zoltan, a precizat pentru AGERPRES că vârstnicii şi tinerii sunt două valori ale comunităţii, iar interacţiunea este de folos celor două categorii.
„Prezenţa tinerilor în jurul vârstnicilor întotdeauna are un efect benefic pentru vârstnici, dar şi pentru tineri poate să aibă, desigur. Pe de o parte, să înţeleagă mai bine această categorie socială, ştim că foarte greu acceptă tinerii sfaturi, dar totuşi există experienţă la vârstnici, care ar fi păcat să nu fie valorificată. Eu cred că aceste întâlniri între diferite categorii de vârstă şi inclusiv şi cu alte categorii sociale, întotdeauna este benefică”, a conchis Elekes Zoltan.
De asemenea, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a precizat că în fiecare an se organizează evenimente dedicate seniorilor comunităţii, dar e pentru prima dată când se coagulează un program complet cu activităţi culturale, sportive şi de recreere care le este dedicat.
„Împreună cu Consiliul Judeţean, DGASPC, am fost an de an generatori de evenimente şi acum am dori să ne coalizăm eforturile şi să oferim un program complet, în care, timp de câteva zile, generaţia vârstnică să fie sărbătorită, să fie inclusă în programele noastre şi să fie readusă în comunitate”, a declarat Korodi Attila, pentru AGERPRES.
Primarul a subliniat şi importanţa întâlnirii între tineri şi vârstnici, în contextul în care interacţiunea dintre cele două generaţii e mai redusă ca în trecut.
„Sunt situaţii care ne arată cum comunitatea poate să ajute cele două generaţii să se întâlnească, să interacţioneze mai des, atunci este în beneficiul lor, pentru că sunt evidente momentele în care cele două generaţii, gândind altfel în viaţa de zi cu zi, nu se mai armonizează”, a mai spus primarul din Miercurea-Ciuc. AGERPRES