Un român plecat în lume devenit violonist celebru – Alexandru Gavrilovici – şi o familie de bucureşteni (cu rădăcini sighişorene) – Luminiţa şi Valentin Tcacenco – toţi cu nostalgia farmecului Sighişoarei, întâlnindu-se în toamna anului 1992 şi depănând amintiri din vremuri trecute s-au gândit că stă în puterea lor de a da o dimensiune muzicală oraşului de care-şi aminteau cu plăcere că i se spunea “Perla Transilvaniei”… Astfel s-a născut ideea unor cursuri de vară la Sighişoara la care Alexandru Gavrilovici – profesor de vioară la Academia Yehudi Menuhin din Gstaad, împreună alţi maeştri ai muzicii, să împărtăşească din talentul lor tinerilor în cadrul unic al Sighişoarei.
Această frumoasă iniţiativă a fost agreată de municipalitate care a acceptat să patroneze cursul, implicându-se în organizarea acestuia şi acordând tot sprijinul de care a fost nevoie pentru ca cele nouăsprezece ediţii care au avut loc până acum să nu sufere din nici un punct de vedere. Amploarea cursurilor a crescut de-a lungul anilor astfel încât, începând din anul 1997, primele zece zile ale lunii august, paralel cu lecţiile de măiestrie se desfăşoară şi Festivalul Internaţional de Muzică Academică la care şi-au dat concursul, alături de tinerii cursanţi interpreţi renumiţi pe plan mondial. Menţionăm că, prin eforturile reunite ale profesorilor s-a reuşit achiziţionarea unui pian de concert marca Yamaha care a fost donat Municipiului Sighişoara fiind amplasat în Sala Festivă cu o acustică deosebită şi “a cărei frumuseţe îţi taie respiraţia” cum a afirmat dl. Gavrilovici cu ocazia primei sale vizite la Primăria Sighişoara. Intrebat fiind „De ce Sighişoara” – întru-un reportaj difuzat de postul naţional de televiziune, renumitul violonist Alexandru Gavrilovici, a răspuns cu modestie: „Pentru că aici, înconjuraţi de atâta frumuseţe, istorie şi linişte atât studenţii cât şi noi, profesorii ne regăsim echilibrul de a munci împreună, ore în şir, fără a obosi şi fără a ne gândi la altceva. Iubesc Sighişoara şi întotdeauna mă voi întoarce cu bucurie aici.”
În prezent, partenerii municipalităţii în acest proiect cultural de excepţie sunt Fundaţia Elan Bucureşti şi Asociaţia „Cultura VIVA Sighişoara”. Această manifestarea culturală de o înaltă ţinută artistică a adăugat o nouă dimensiune imaginii Sighişoarei ca centru cultural internaţional. Începând din anul 2009, evenimentul a primit titulatura de Academia Sighişoara – Sommer Akademie. Dată fiind valoarea personalităţilor artistice de prim rang invitate în festival, onorantă atât pentru organizatori cât şi pentru publicul meloman, presa de specialitate a manifestat un interes deosebit faţă de recitalurile extraordinare din program nu o dată cerând acordul pentru înregistrarea şi redarea ulterioară a acestora. Intrând în tradiţia culturală a Sighişoarei, festivalul, ajuns acum la cea de-a XIX-a ediţie, a fost încă de la început nu numai un prilej de a oferi melomanilor concerte de o înaltă ţinută artistică ci şi un mod de a atrage atenţia lumii muzicale şi nu numai asupra potenţialului cultural românesc.
PROGRAM
Miercuri, 1 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Gala Concert
Helena Winkelman, Vioară
Dana Ciocarlie, Pian
Lucrări de: Franz Schubert, György Ligeti, György Kurtag, George Enescu şi Helena Winkelman
Joi, 2 august, ora 20.00 , Sinagogă
Concert
Solişti din Berna
Vineri, 3 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Alexandru Gavrilovici, Vioară
Viniciu Moroianu, Pian
Lucrări de: Geroge Enescu
Sâmbătă, 4 august, ora 20.00, Biserica Mănăstirii
Concert
Solisti din Berna, Orchestra de cameră
Lucrări de: Antonio Vivaldi
Duminică, 5 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Cvartetul Leonor
Luni, 6 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Carte Blanche, Adrian Pop
Marţi, 7 august
Excursie
Miercuri, 8 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Adelheid Litschauer, Violoncel
Tünde Kurucz, Pian
Imre Rohmann, Pian
Alexandru Gavrilovici, Vioară
Lucrări de: Franz Schubert şi Zoltan Kodaly
Joi, 9 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Imre Rohmann, Pian
Botond Kostyak, Contrabas
Alexandru Gavrilovici, Vioară
Huertas Jaime, Violă
Huertas Alvaro, Violoncel
Lucrări de: Franz Schubert, Claude Debussy şi Thomas Reiner
Vineri, 10 august, ora 20.00, Sala Primăriei
Concert
Marie Trottmann – harpă
Ivanka Zahirovic – flaut
Vladimir Lakatos – violă
Mircea Palade – violoncel