Stirile Punctul

Festivalul Cartofului din Miercurea-Ciuc – sărbătoarea comunității, a prieteniei și a identității locale

Festivalul Cartofului din Miercurea-Ciuc, un eveniment transformat, în timp, într-o sărbătoare a comunității, a prieteniei și a identității locale, a adus împreună, sâmbătă, mii de persoane, în Parcul Central din oraș.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, este organizat în cadrul Zilelor Orașului și este mai mult decât un concurs gastronomic, este un loc al întâlnirilor dintre prieteni și al poveștilor rostite în jurul ceaunelor.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, spune că pandemia a afectat foarte mult legăturile sociale, lucru observat în numărul de participanți, dar punctează că acestea se reconstruiesc, an de an.

‘Începem de dimineață, venim în Parcul Central, pregătim ceaunele, vin colegii, colegele. E o poveste, până la urmă, un story, dacă îi spunem, așa, foarte trendy. Și această poveste este în jurul ceaunului și în jurul prietenilor. Și, după-amiază, cumva se ajunge la un punct culminant interesant, când deja grupurile de prieteni se vizitează unii pe ceilalți, mai scoatem o pălincă, mai un pahar de vin, mai o poveste și până la urmă Parcul Central rămâne până după-amiaza târziu, aproape de seară, cu voie bună și cu foarte multe amintiri plăcute despre Zilele Orașului’, a declarat pentru AGERPRES Korodi Attila.



Cele 23 de echipe prezente în concurs, care au adus împreună comunități, familii, colegi de serviciu, asociații sau prieteni, au pregătit rețete în care cartoful a fost ”rege”, dar au încercat și să reinventeze tradiția.

Veteranii festivalului sunt membrii echipei Phoenix, care participă la eveniment încă din anul 2005 și care au gătit, în acest an, o rețetă intitulată ‘Jurassic Gulaș’.

‘Participăm din anul 2005 la Festivalul Cartofului, organizat cu ocazia Zilelor Municipiului Miercurea-Ciuc. Fiind cea mai veche echipă, anul acesta rețeta noastră se numește Jurassic Gulaș. Aceasta, în primul rând, simbolizează vechimea echipei, vechimea rețetelor care au fost moștenite de la bunicii noștri, de la părinții noștri și pe care dorim să le transmitem și celor tineri, care ne însoțesc la acest festival. (…) Ingredientul de bază trebuie să fie cartoful și este cartoful pământului, cartoful locului, cartoful din județul Harghita, însoțit și de alte legume, morcovi, ceapă, usturoi, toate din producții proprii și, bineînțeles, secretele bucătarilor’, a precizat liderul echipei Phoenix, Adrian Pănescu.

În festival a fost prezentă și echipa ‘Suflet Bărbătesc’, un workshop de sprijin pentru bărbați, care a venit nu doar cu o rețetă de tocăniță ciobănească, ci și cu o poveste despre vulnerabilitate.

‘Este o comunitate pentru bărbați care se intitulează ‘Suflet bărbătesc’, unde ne întâlnim și încercăm să vorbim despre ceea ce nu putem să spunem în comunitate, ceea ce nu putem să spunem la locul de muncă, în familie, cum ne simțim noi’, a spus Gyerko Laszlo, unul dintre membri.



Un cunoscut al evenimentului este și Sorin Butnaru, de la o școală de șoferi din oraș, care a gătit, împreună cu echipa sa, o tocăniță rapidă și practică, pe care o poate face un șofer oriunde s-ar afla și care se poate mânca ‘și pe roata de rezervă’.

La Festivalul Cartofului a participat și echipa Centrului Sportiv din Ciuc, care a decis să gătească o tocăniță de vită cu cartofi folosind, în loc de ceaun, un butoi în care a fost bere.

Membrii echipei au glumit mult, atât pe seama bucătarului, cât și a modului de preparare, semn că distracția este obligatorie la un astfel de eveniment.

‘Se gătește într-un butoi de bere, pe care nu l-am spălat, pentru ca gustul să fie mai deosebit. Iar bucătarul l-am ales să fie chel, ca să nu-i pice părul în mâncare. Tocănița este fiartă cu gazul de la mofeta din Harghita Băi, am pus în ea și sufletul echipei (…) și am adus fiecare de acasă câte o linguriță de apă, ca să simțim că am contribuit cu toții’, a spus, glumind, Abraham Elod, unul dintre membrii echipei.



Într-o zonă în care cartoful este considerat ‘pâinea locului’, rețetele păstrează tradiția, dar sunt completate și cu condimente folosite în alte zone ale lumii, într-o adevărată întâlnire culinară gastronomică.

‘Interesant este că marea majoritate a celor care gătesc nu încearcă să facă mâncarea simplă cu care sunt obișnuiți, ci vin cu foarte multe idei, cumva aduc gusturi, influențe din alte bucătării europene sau mai puțin europene. (…) Foarte multe echipe au invitați de undeva, din țară sau din afară, și atunci fiecare mai pune o mirodenie, mai pune un gând, mai pune o poveste și atunci iese total altceva decât cum suntem noi obișnuiți’, mărturisește primarul Korodi Attila.

Festivalul Cartofului de la Miercurea-Ciuc este un prilej de reîntâlnire între prieteni, unde adevărații câștigători sunt localnicii și vizitatorii care savurează mâncăruri inedite, împărtășesc zâmbete și povești în jurul ceaunelor. AGERPRES