Miercuri, 20 iunie, începând cu ora 19, 00 va avea loc la Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” un concert de operă, în organizarea Primăriei Municipiului Reghin și al Asociației Together on Top.
În cadrul evenimentului, reghinenii și nu numai vor avea ocazia să se bucure de un cvartet cu pian, de 3 soliști de operă acompaniați și de un concert al Corului Filarmonicii de Stat din Tg. Mureș.
Concertul de la Reghin face parte din seria evenimentelor organizate în perioada 19-23 iunie la Târgu Mureș, sub egida Festivalului de Operă Internațională Virginia Zeani, aflat la a II-a ediție în acest an. În sală se vor afla cei 30 de concurenți înscriși la concursul de canto L’Asooluta Virginia Zeani International Grand Prix of Romania, Horiana Brănișteanu, profesor emerit al Universității din Salzburg, solist și pedagog de reputație internațională și alți invitați de seamă din domeniul operei.
„Festivalul de Operă Internațională Virginia Zeani reprezintă ocazia unică de a celebra personalitatea și cariera de excepție a celui mai mare artist liric a secolului XX, una dintre cele mai mari soprane a tuturor timpurilor, un nume care strălucește alături de mari personalități ale lumii, vocea de aur a României, Virginia Zeani. Timp de o săptămână, în Solovăstru, Reghin și Târgu Mureș, localități puse definitiv pe harta mondială a operei, mari artiști și personalități ale lumii muzicale mondiale aduc un tribut celei care este L’Assoluta Virginia Zeani, Diva Italiei, Prima Donna timp de 25 de ani a Teatrului de Operă din Roma și una din primele 500 personalități ale SUA”, a declarat Marian Jurgiu, directorul general al Festivalului de Operă Virginia Zeani.
Concursul de canto…
…L’Asooluta Virginia Zeani International Grand Prix of Romania, se adresează tinerilor soliști vocali români şi străini, cu vârsta până la 35 de ani (concurenți născuți nu mai devreme de anul 1982). Organizatorii au stabilit 3 etape ale acestui concurs:
Etapa I (21 iunie 2018)
Concurenții vor prezenta o arie la alegere, dintre cele 5 menționate în fișa de înscriere.
Semifinala (22 iunie 2018)
Cei admiși vor prezenta 2 arii la alegerea juriului, dintre cele 5 menționate în fișa de înscriere.
Finala (23 iunie 2018)
Cei admiși vor prezenta o arie la alegerea juriului, dintre cele 5 menționate în fișa de înscriere.
Finala se desfășoară cu acompaniament de orchestră.
Pe tot parcursul concursului repertoriul se execută în limba originală a operei (sau în variante în altă limbă publicate și autorizate de compozitor/editorul oficial), fără partitură.
Juriul va fi format de personalități emblematice ale lumii muzicale naționale și internaționale, îndeosebi reprezentanți ai unor teatre lirice, manageri, directori artistici, agenți și maeștri ai artei interpretative: directorul Teatrului de Operă Covent Garden din Londra, directorul Mariinsky din St. Petersburg, directorul Teatrului de Operă din Roma, al Teatrului de Operă din Varșovia și Președintele International Opera Awards. România va fi reprezentată de pr. dr. univ.în muzicologie, Mihai Cosma de la Universitatea Națională de Muzică din București.
Premii:
Concursul oferă câștigătorilor premii în valoare totală de circa 17.000 euro
Premiul I, în valoare de 2.500 de euro.
Premiul II, în valoare de 1500 de euro.
Premiul III, în valoare de 1000 de euro.
3 trofee placate cu aur, argint, respectiv bronz, cu briliante, pentru câștigătorii premiilor de mai sus, unicate realizate pentru Concurs de una dintre cele mai prestigioase case de bijuterii din Europa (în valoare de circa 12000 euro).
Premiul Special oferit de Centrul Cultural „Elena Obraztsova”, constând într-un turneu în Rusia, pentru recitaluri.
Premiul Criticii muzicale internaționale
Premiul publicului
Toți participanții calificați în urma etapei Preliminare primesc ca premiu participarea scutită de taxe la Master-class-ul susținut de Horia Brănișteanu înainte de Etapa 1
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.