Festivalul Filmului Francez (FFF) din România celebrează 25 de ani de existenţă cu o ediţie aniversară, de vară, care va avea loc în 12 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.
Filmele programate la Tîrgu Mureș vor fi proiectate în condiții tehnice deosebite, în cel mai frumos cinematograf în aer liber din România, la Teatrul de Vară – lângă Cinema Arta.
– Joi, 8 iulie, 21.30 – ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES (R. Caroline Vignal, 2021, comedie, 1h35)
– Vineri, 9 iulie, 21.30- VAN GOGH (R. Maurice Pialat, Dramă, biopic, 3h5)
– Sâmbătă, 10 iulie, 21.30- ADIEU LES CONS (R. Albert Dupontel, 2020, comedie dramatică, 1h28)
– Duminică, 11 iulie, 21.30- AU NOM DE LA TERRE (R. Edouard Bergeon, 2019, dramă, 1h43).
Toate filmele sunt în limba franceză, subtitrate în limba română.
Biletele (10 lei/film) sunt disponibile la Casieria Cinema Arta Tg Mureș.
Festivalul este organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara.
Eveniment co-organizat de Asociatia K’ARTE.
Filmele sunt prezentate în condiții ambientale și tehnice deosebite: Proiector Barko 2k / ecran: 12×8 m, silver, gain 2.2 / Sistem audio Dolby 5.1, procesor digital cinema CP 750.
Trailerul Festivalului: https://youtu.be/POOAlYf_DxE
Broșura program cu toate detaliile: https://institutfrancais.ro/bucuresti/brosura-fff/
Prezentat de Orange
Parteneri: Groupama Asigurări, Carrefour România
Co-organizatori: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş
Parteneri media: TV5MONDE, RFI România, Radio Guerrilla, Films in Frame, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Phoenix Media, Munteanu, Code Noir Style, Cultura la dubă.
Parteneri media locali: Zi de zi, Punctul, Cuvântul Liber, Nepujsag, Out in Mures, Radio Romania Tg Mures.
Parteneri locali: Primăria Municipiului Tîrgu Mureș / Cinema Arta Tîrgu Mureș.
Proiecții online şi bilete prin Eventbook.
NU TREBUIE PREZENTATE ACTE MEDICALE la intrare. Purtarea măștii, în schimb, este obligatorie pe toată durata evenimentului.
(conform Hotărârii CNSU nr. 41 din 24.06.2021 – Art. 1, alineatul 3).
Detalii despre filme:
ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES/ANTOINETTE, UN IUBIT ȘI UN MĂGAR
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=2eHwfiYra_M
Regie: Caroline Vignal
Cu: Laure Calamy, Benjamin Lavernhe
Comedie – Franța – 2020 – 1h35
Secţiune: Panorama Filmelor Anului
Sinopsis:
Antoinette așteaptă de luni de zile vara și promisiunea unei săptămâni romantice cu iubitul ei, Vladimir. Dar, în ultimul moment, acesta anulează: soția lui a plănuit o excursie pe potecile muntoase din Cévennes, în familie! Abandonată, Antoinette decide spontan să pornească și ea pe urmele lor. Dar când ajunge, nu îl găsește pe Vladimir, ci doar pe Patrick, un măgar recalcitrant, care o va însoți în călătoria ei plină de peripeții.
Festivaluri și premii: Premiul César pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (Laure Calamy), Label Cannes 2020
Plasată în acest an sub semnul comediei, căci ne dorim să ne bucurăm împreună, Panorama filmelor anului regrupează unele dintre cele mai importante producţii franceze recente, aclamate de critici şi de publicul francez.
VAN GOGH
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=w0p1nRUNlnM
Regie: Maurice Pialat
Cu: Jacques Dutronc, Gérard Séty, Bernard Le Coq, Alexandra London
Dramă, biopic – Franța – 1991 – 2h35
Secţiune: Carte Blanche pentru cinci cineaşti români
Sinopsis:
Ajuns la sfârșitul lunii mai 1890 în Auvers-sur-Oise pentru a fi tratat de doctorul Gachet, Van Gogh își va trăi ultimele zile prins între dragoste și disperare. În ciuda conflictelor cu fratele său Theo, a chinurilor la care este supus din cauza sănătății sale mentale aflate în declin și a aventurii sale amoroase cu Marguerite, fiica gazdei unde locuiește, Vincent continuă să picteze, această ultimă perioadă a vieții sale fiind cea mai fructuoasă: produce o sută de picturi și desene.
Penultimul film al marelui regizor francez Maurice Pialat, dedicat vieții unui artist pe care l-a admirat profund.
Festivaluri și premii: Selecție Cannes 1991, premiul César pentru cel mai bun actor (Jacques Dutronc) în 1992
Filmul este alegerea regizorului Cristian Mungiu pentru secţiunea Carte Blanche şi va fi precedat de o scurtă introducere făcută de acesta.
Una dintre noutăţile acestei ediţii, Carte Blanche ne permite să onorăm relația strânsă dintre cinematografia franceză și cea română și să explorăm universul cinematografic a cinci dintre cei mai importanţi cineaşti români, fiecare propunând câte un film francez care i-a inspirat.
ADIEU LES CONS/ADIO, PROȘTILOR
Trailer https://www.youtube.com/watch?v=MdaWaJUrDvo
Regie: Albert Dupontel
Cu: Virginie Efira, Albert Dupontel, Nicolas Marié
Comedie – Franța – 2020 – 1h28
Secţiune: Panorama Filmelor Anului
Sinopsis:
Suze Trappet, coafeză, află la 43 de ani că este grav bolnavă și decide să plece în căutarea copilului născut pe când avea 15 ani și pe care a fost forțată de circumstanțe să îl abandoneze. În timpul căutărilor, îi întâlnește pe JB, funcționar de 50 de ani trecuți care e în plin burnout, și pe domnul Blin, arhivist orb dar de un entuziasm debordant. Cei trei pronesc într-o căutare pe cât de spectaculoasă pe atât de improbabilă…
Festivaluri și premii: Premiile César 2021 pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună imagine, cel mai bun scenariu original, cel mai bun actor într-un rol secundar (Nicolas Marié) și cel mai bun decor, Premiul pentru cea mai bună actriță (Virginie Efira) și Premiul publicului la Festivalul Internațional al Fimului Francofon de la Namur 2020, Selecție specială (Invites d’Honneur) în cadrul Festivalului Lumière2020
Plasată în acest an sub semnul comediei, căci ne dorim să ne bucurăm împreună, Panorama filmelor anului regrupează unele dintre cele mai importante producţii franceze recente, aclamate de critici şi de publicul francez.
AU NOM DE LA TERRE/CHEMAREA PĂMÂNTULUI
Trailer : https://www.youtube.com/watch?v=OSlN3VUf-0Y&feature=emb_imp_woyt
Regie: Edouard Bergeon
Cu: Guillaume Canet, Veerle Baetens, Anthony Bajon
Dramă – Franța – 2019 – 1h43
Secţiune: Competiţia Tinere Talente Lungmetraj
Sinopsis:
Pierre are 25 de ani când se întoarce din Wyoming pentru a-și regăsi logodnica și a prelua ferma familiei….Douăzeci de ani mai târziu, ferma a crescut, la fel și familia. Pare că zilele de tihnă, îndelung așteptate, au sosit în sfârșit. Însă datoriile încep să se acumuleze, iar Pierre este epuizat. Deși are tot sprijinul soției și copiilor, gândurile lui devin tot mai întunecate..
Filmul este inspirat de povestea reală a familiei regizorului și surprinde într-un portret emoționant evoluția lumii agricole franceze din ultimii 40 de ani.
Festivaluri și premii: Trei nominalizări la Premiile César 2020, peste 2 milioane de spectatori în cinematografele franceze în primele 4 luni după lansare
Edouard Bergeon
Édouard Bergeon a crescut la o fermă lângă Poitiers. Avea 16 ani când tatăl său s-a sinucis și s-a trezit singur, cu mama și sora sa, la conducerea fermei. După bacalaureat, a alternat lucrul la fermă cu o slujbă de vânzător și cu participarea la competiții de ciclism, devenind apoi jurnalist. În 2012, a regizat Les fils de la terre, un documentar despre sinuciderea fermierilor francezi. În 2019, a fost lansat primul său lungmetraj de ficțiune, Au nom de la terre. Filmul spune povestea familiei sale și mai ales a tatălui său, și a avut parte de un succes nesperat în cinematografele franceze.