Cea de-a doua ediţie a festivalului dedicat Hameiului din Transilvania se va desfăşura sâmbătă şi duminică, 30-31 august, în localitatea SELEUŞ, comuna Daneş, la Ferma de Hamei situată la câţiva kilometri de SIGHIŞOARA. Evenimentul promite spectacole artistice de calitate, bere spumoasă, gustoasă şi multă voie bună, târgul meşterilor populari şi al producătorilor agricoli bio, cavaleri şi domniţe, tradiţii, într-un cuvânt distracţie pe săturate!
Deschiderea oficială cu invitaţi oficiali!
La deschiderea oficială care va avea loc sâmbătă la orele 18.00, pe lângă publicul larg, vor participa reprezentaţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, principalii producători de hamei din judeţ, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Bere din România, sponsorii principali şi preoţii principalelor culte. ”Aşteptăm pe toţi doritorii de muzică bună, produse de calitate, aer curat şi voie bună, să vină să participe la a doua ediţie a Festivalului Hameiului din Transilvania, care va fi organizat în 30-31 august la SELEUŞ, comuna Daneş, la doar 7 km de Sighişoara. Ca iniţiator al Festivalului, sper că vom avea o vreme superbă, iar cei prezenţi să se bucure de cultura hameiului, care are o tradiţie de 500 de ani în Transilvania şi judeţul Mureş”, a declarat senatorul Akos Daniel MORA.
Tradiţie şi voie bună
Evenimentul se va axa pe conceptul original de organizare a festivalului, cu o locaţie de data aceasta rurală, chiar în perimetrul unei ferme de hamei. Scena pe care vor fi organizate principalele manifestări culturale va fi amplasată pe un platou de 30.000 de mp, aflat în vecinătatea unei plantaţii de hamei. Întreg cadrul va fi decorat cu elemente şi ansambluri alegorice create din produse agricole specifice începutului de toamnă (butaşi cu vrejuri de hamei în ghivece, dovleci, porumb în pănuşi, baloţi de paie, trestie, ghivece cu muşcate etc.) dar şi coşuri mari din nuiele umplute cu conuri uscate de hamei şi butoaie de bere. Simbolistica festivalului va comporta, deasemenea, elemente care vor exemplifica tradiţia locală a cultivării hameiului şi a rolului său în fabricarea berii. Pe aria de desfăşurare a festivalului, se vor amenaja pavilioane expoziţionale, terase, berării ambulante şi locuri de servire a mesei.
Trupe de top!
Pe scena ridicată în faţa unui impunător zid de hamei, vor cânta trupe de top ale muzicii româneşti: TAXI, Sarmalele Reci, Fără Zahăr, Paula Seling, Emeric Imre, Viu Grai, Genţiana, Liana Şuteu. În plus, iubitorii de muzică şi dans popular,pe parcursul celor două zile de festival, vor avea parte de spectacole oferite de artiştii Ansamblului Iernuţeana, Ansamblul ”Ardealul” Luduş, Arinii din Boiu, Căluşerii din Albeşti şi mulţi alţii.
Pârâul cu bere!
La intrare în perimetrul festivalului va fi amenajată o expoziţie alegorică cu un itinerar natural. Pe circuitul unui pârâiaş artificial, recirculant, de aproximativ 15 metri, vor fi plantate vrejuri de hamei, în ghivece mari. Pârâiaşul se termină cu o cascadă ce cade într-un butoi mare, în jurul căruia vor fi câteva coşuri de hamei, peste ele fiind montat un dozator din care se vor umple halbele. Toţi vânzătorii acestui stand expoziţional vor fi îmbrăcaţi de epocă, săseşte, femeile în rochiţele tradiţionale, iar bărbaţii cu şorţuri de piele.
Cultivarea şi procesarea hameiului
Pe aria de desfăşurare a festivalului, publicul va putea vedea modul în care este produs şi procesat cel mai important element care dă savoare berii, hameiul. Specialiştii le vor explica participanţilor cultura şi istoria hameiului în Transilvania, în special în zona Sighişoara. Vor fi standuri expoziţionale cu obiecte vechi şi noi şi fotografii inedite legate de cultivarea acestei plante miraculoase.
Meşteri populari şi producători agricoli
În cadrul evenimentului, peste zi, vom avea parte de mai multe standuri ale meşterilor populari transilvăneni, şi ale pricepuţilor creatori de hand-made (bijuterii şi picturi manuale, face-painting etc.). În plus, se va organiza şi un târg de legume şi fructe, unde producătorii agricoli ai zonei vor putea să-şi vândă produsele oferindu-le vizitatorilor posibilitatea să-şi achiziţioneze produse bio pentru iarna ce o să vină.
Zonă de distracţie pentru cei mici, dar şi cei mari!
Festivalul va avea şi o componentă de activităţi distractive şi sportive. Va exista un adevărat parc de distracţie (într-o zonă distanţată şi bine delimitată a festivalului), unde vor exista locuri de joacă pentru cei mici dar şi activităţi sportive pentru cei mari (paint-ball, tras cu arcul etc).
Sponsori şi parteneri
Principalul sponsor al Festivalului este compania Heineken România, prin SILVA, MÂNDRIA BERII ROMÂNEŞTI. Organizatori sunt Asociaţia CRT Mureş şi Asociaţia ICECS. Ca şi parteneri îi mai avem pe cei de la MORAGROIND, evenimentul fiind organizat cu sprijinul primăriilor Târgu Mureş şi Daneş. Parteneri media sunt Rock FM, Kiss FM, Magic FM, TV Mureş, Ştii TV; Zi de Zi, Ziarul de Mureş, Transilvania Business, Cuvântul Liber, Radio Târgu Mureş.
(S.T.)
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.