Festivalul Internaţional de Arte şi Film „Vampirii” (International Vampire Film and Arts Festival – IVFAF), a cărei primă ediţie a fost organizată anul trecut la Sighişoara, a fost inclus în Top 100 Festivaluri de Film din Lume de către prestigiosul website www.filmfestivals.com, se arată într-o adresă trimisă Primăriei Sighişoara de către organizatorii evenimentului.
Managerul de proiecte al Primăriei Sighişoara, Ioana Maria Şandru, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că organizatorii Festivalului Internaţional de Arte şi Film „Vampirii’, Craig Hooper, lector la Universitatea South Wales, şi Peter Phillips, managerul companiei britanice Xanadu, au anunţat includerea manifestării sighişorene în Top 100 Festivaluri de Film din Lume printr-o adresă în care îşi exprimau dorinţa de a organiza cea de-a doua ediţie, în perioada 25-28 mai 2017.
”Festivalul Internaţional de artă şi Film având ca temă vampirii a debutat în anul 2016 în Sighişoara şi a fost considerat un mare succes de către toţi cei implicaţi, inclusiv de către mulţi cetăţeni ai oraşului, care au participat la festival. A fost inclus în Top 100 Festivaluri de Film din Lume, de către prestigiosul website www.filmfestivals.com. (…) Obiectivul acestui festival este afirmarea sa ca principală industrie de festival de artă multimedia având ca temă vampirii şi genul horror asociat acestei teme şi, de asemenea, să promoveze împrejurimile unice şi frumoase pe care Sighişoara şi Transilvania le oferă ca decor pentru festival. Festivalul se va concentra asupra filmelor, dar va acoperi şi mediul academic, televiziunea, literatura, teatrul, muzica, dansul, body art, efecte vizuale speciale, jocuri şi modă. Este un festival modern, vibrant şi cuprinzător, prezentat atât în limba română, cât şi în limba engleză”, se arată în documentul trimis de Craig Hooper şi Peter Phillips.
Ioana Maria Şandru a precizat că a doua ediţie a evenimentului va avea ca parteneri universităţi din Marea Britanie şi România, pentru a oferi oportunităţi studenţilor la regie, artiştilor şi altor persoane interesate să îşi prezinte abilităţile în faţa publicului din această industrie şi să beneficieze de valoroasele oportunităţi ale reţelei.
„Festivalul va cuprinde şi o serie de seminarii educaţionale şi ateliere de lucru pentru tinerii localnici. Festivalul Internaţional de Artă şi Film având ca temă vampirii îşi doreşte ca atât oraşul, cât şi localnicii să beneficieze de pe urma organizării lui. Organizatorii au susţinut că prin acesta se doreşte o reală creştere a veniturilor mediului local (de afaceri), participarea tinerilor localnici la evenimentele festivalului, promovarea industriei locale de turism, educarea vizitatorilor cu privire la faptul că ‘Sighişoara şi Transilvania reprezintă mai mult decât personajul Dracula’, promovarea Sighişoarei şi a Transilvaniei ca locaţii de filmare, atragerea atenţiei presei internaţionale către oraş, poziţionarea festivalului mai degrabă ca un festival intelectual, artistic, şi distractiv decât ca un festival ‘al băuturii’. De asemenea, se doreşte creşterea festivalului în anii următori şi creşterea în concordanţă cu acesta a veniturilor pentru oraşul Sighişoara”, a arătat Ioana Maria Şandru.
La ediţia de anul trecut, Festivalul Internaţional de Arte şi Film ”Vampirii”, care a avut loc în luna mai, în Cetatea Medievală Sighişoara, a consemnat două premiere mondiale: a fost pentru prima oară în lume când a avut loc un astfel de eveniment având ca temă vampirii, iar în cadrul acestuia a fost lansat, în premieră mondială, filmul Aaron’s Blood (Sângele lui Aaron), chiar în prezenţa celui care a deţinut rolul principal, actorul James Martinez.
La prima ediţie a festivalului au fost înscrise aproape 800 de filme şi au fost selectate 80 de pelicule, pelicula ”Nosferatu”, din 1922, a primit Trofeul ”Ţăruşul de Aur” (Golden Stake Award), iar filmul ”Aaron’s Blood” (Sângele lui Aaron), în regia lui Tommy Stovall, prezentat în premieră mondială la Sighişoara, a primit acelaşi premiu la categoria filme de lung metraj. AGERPRES