În cadrul unei conferințe de presă susținute de Sóos Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș și Pánczel Szilámér, șef de secție au fost anunțate noutățile ediției din acest an ale Festivalului Roman de la Călugăreni. Ajuns la cea de a VII- a ediție, festivalul va fi precedat în 31 iulie de la ora 18 de inaugurarea gospodăriei țărănești de la Călugăreni, gospodărie recent achiziționată de Muzeul Județean, în curtea căreia vor avea loc diferite activități. O altă veste bună este expoziția temporară, în care, prin grija Bibliotecii Județene Mureș și a Bibliotecii Teleki vor fi expuse timp de o zi, o parte din cărțile mănăstirii franciscane. Festivalul roman vă așteaptă cu programul obișnuit, cu tot ce înseamnă el de la lupte de gladiatori până la educație muzeală, începând din 3 august.
Tema centrală a festivalului roman de la Călugăreni din acest an va fi „Mirajul Orientului”, dat fiind că din descoperirile arheologice de până acum rezultă că acolo au staționat trupe venite din zona Siriei de astăzi.
„In fiecare an avem o temă specifică, dorim să arătăm vizitatorilor, an de an, la Călugăreni, cât de fascinantă și variată era această lume romană. Dat fiind faptul că unitatea care a staționat la Călugăreni a fost inițial recrutata celor care au trăit pe teritoriul Siriei de azi, ne-am gândit să povestim despre Orient, despre ceea ce a însemnat pentru romani această parte orientală a Imperiului Roman – provincii extrem de bogate, extrem de civilizate, dacă le comparăm cu provinciile considerate pe acea vreme mai barbare, cum ar fi Germania sau Britania”, a declarat arheologul Szilamér Pánczél, organizator al festivalului.
Potrivit acestuia, Siria avea o cultură si civilizație avansată înainte de cucerirea romană și a exercitat o adevărată fascinație pentru mai mulți împărați romani, veniți în excursii de studiu sau simple vizite. Imaginea de pe afișul festivalului este o doamnă din elita locală din acea provincie (Siria), „reprezentată cu o bijuterie bogată, care se uită la potențialul vizitator”, a spus Szilamér Pánczél.
„Cumva, dorim să subliniem la acest festival cât de globalizată și cât de integrată era această provincie Dacia în acest circuit cultural și hai să spunem militar în ceea ce însemna Imperiul Roman”, a spus el.
Potrivit arheologului, soldații din zona Siriei staționați la Călugăreni erau în număr de 500 și intraseră în armata romană nu pentru solde – pentru că erau bogați – ci pentru că erau scutiți de taxe, atât ei cât și urmașii, din acest motiv.
Alături de soldați, care se puteau căsători abia după încheierea stagiului, de 20 de ani, veneau și membri ai familiei și alte persoane care ofereau diverse bunuri, inclusiv meșteșugărești, ceea ce ridica numărul celor prezenți în zona castrului de la Călugăreni cu încă 2.000 de oameni.
Ela Giurgea