Festivalul Sighișoara Medievală, un festival de notorietate internațională, care adună an de an zeci de mii de turiști (18.000 de turiști în 2015) a fost catalogat de unul dintre consilierii Partidului Uniunea Independentă Sighișoara drept o „PORCĂRIE SCUMPĂ”, totul într-o ședință (care părea a fi una banală) de Consiliu Local.
Ședința s-a transformat într-un adevărat spectacol de teatru, totul culminând cu căderea la vot a proiectului privind desfășurarea Festivalului Sighișoara Medievală și suspendarea ședinței.
Dar să le luăm pe rând
Şedinţa ordinară a Consiliului Local Sighişoara din 27 aprilie 2017, condusă de consilierul Ovidiu Matei, a început într-o atmosferă prietenoasă. Pe Ordinea zi au fost 21 de puncte, mai exact o prezentare şi 20 de proiecte, la care s-au adăugat încă patru puncte suplimentare.
Discuţiile au decurs în aceeaşi atmosferă relativ calmă, până la mărul discordiei, punctul 9 de pe Ordinea de zi, când urma discutarea proiectului privind organizarea Festivalului „Sighişoara Medievală”. Menționăm faptul că viceprimarul Toth Tivadar fiind în concediu de odihnă a absentat de la şedinţă.
Bugetul pentru festivaluri a fost aprobat în martie
Consiliul Local al municipiului Sighişoara – luând act de Proiectul de hotărâre şi referatul de aprobare al primarului municipiului, coroborat cu prevederile art. 45 alin. 6 din Legea Administraţiei publice locale privind achiziţiile publice – a hotărât să treacă la vot proiectul de hotărâre pentru aprobarea organizării Festivalului Sighișoara Medievală.
Ținând cont şi de Calendarul Evenimentelor culturale pe anul în curs şi având în vedere prevederile Hotărârii Consiliului Local privind aprobarea Bugetului general al unităţii administrativ – teritoriale pe anul 2017 au hotărât ca în perioada 28-30 iulie să organizeze evenimentul sub egida municipalităţii.
Cu toate acestea, consilierii Partidului Uniunea Independentă Sighișoara au blamat aproape fiecare informație despre Festivalul Sighișoara medievală ce ar urma să se desfășoare în perioada 28-30 iulie.
Prima găselniță – tema „Taina Curierului Secret”
Ediția cu numărul XXIV a Festivalului „Sighișoara Medievală”, ar fi avut ca temă „Taina Curierului Secret” și are ca și obiectiv „valorificarea istoriei orașului și a identității sale culturale prin intermediul artei, condiția de bază fiind bunul-gust, eleganța și calitatea actului artistic”. Dar această temă nu a fost pe placul consilierilor UIPS: „Ce legătură are această temă cu Sighişoara?” – se întrebau vociferând unii, în frunte cu Claudiu Pop (UIPS), pe când o voce din celălalt capăt de sală, Oana Sitea, încerca să – i liniştească: „e o poveste”.
De ce „Taina Curierului Secret”
Așa cum am menționat anterior, Taina curierului Secret este „o poveste”, în Raportul de specialitate al Direcției Relaţii Publice și Comunicare la proiectul de hotărâre privind organizarea de către Municipiul Sighișoara a Festivalului „Sighișoara Medievală” putem afla mai multe despre această „poveste” și „legătura ei cu Sighișoara”: „Povestea se va contura în cele trei zile ale festivalului și va dezvălui în ultima seară, în cadrul unui bal mascat, un episod din trecutul Sighișoarei. Participanții la festival vor avea șansa să devină parte activă în această poveste cu parfum polițist, îndemnați fiind să descopere indiciile oferite pe parcursul celor trei zile pentru deslușirea misterului din jurul unui personaj secret și cheia întregii povești, urmărindu-se totodată și educarea publicului cu privire la istoria orașului”.
Locația
Perimetrul de desfăşurare a Festivalului „Sighişoara Medievală” propus spre aprobare la articolul 2 ar fi: Cetatea Medievală, Piaţa Octavian Goga, str. Morii, str. Octavian Goga, Piața Hermann Oberth şi Piaţa Sigma, conform Anexei nr. 1, din hotărâre.
Piaţa Sigma a fost încă un prilej pentru vii discuţii. „Dacă e timp frumos e plină de praf, dacă plouă e plină de bălţi şi de noroi. Chiar la intrare în piaţă e o baltă mare, dacă trece o maşină în viteză stropeşte tot”, îşi exprima nemulţumirea un altul. „Cineva îşi bate joc de noi. Menţin Piaţa Sigma în aceeaşi stare de ani de zile. Cu banii pentru festival o puteam asfalta …”.
„Un alt consilier se interesează de subiectul tabu, iluminatul public: „Va fi pus în funcţiune?”
„Tot ce înseamnă venit intră în Primărie”
Cu toate că în acest an „Tot ce înseamnă venit intră în Primărie. Sponsorizări, bilete, taxe, ştim exact cât se duce şi cât intră”, conform conducătorului de ședință Ovidiu Matei, consilierii UIPS au vrut să știe dacă: „Se plătesc taxe de intrare la evenimentele astea? „Unde ajung banii? Cu promovarea ne-am lămurit. S-a gândit cineva la cât vom câştiga?”, voia să afle consilierul Duma Felix – Lucian (UIPS).
Pe ce se duc banii
Dacă în anii trecuţi organizatorul principal al festivalului era Asociaţia Turistică Sighişoara, în 2015 rolul fiind preluat de Teatrul Scena, după pauza de un an, Primăria Sighişoara a vrut să organizeze mai transparent Festivalul.
Potrivit articolului 3, Primăria va aloca 450 de mii de lei din bugetul local pentru participarea la cheltuielile de organizare a Festivalului „Sighișoara Medievală”, sumă ce va fi plătită în baza comenzilor/ contractelor de achiziţii publice încheiate între municipiul Sighişoara prin intermediul Biroului Achiziţii, Accesare Fonduri Europene, Management Proiecte şi furnizorii de produse, prestatorii de servicii sau executanţii de lucrări. Suma vehiculată a stârnit alte discuţii aprinse.
Contestatarii sumei voiau să ştie cum s-a ajuns la această cifră? Cum s-au făcut estimările? Cine sunt artiştii care vor veni la festival? Cum şi când vor promova evenimentul? Când vor avea timp pentru promovare, pentru licitaţii?
Potrivit Raportului de specialitate al Direcției Relaţii Publice și Comunicare „Pentru organizarea şi desfăşurarea celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului „Sighișoara Medievală” este necesară alocarea sumei de 450.000 lei din bugetul general aprobat al unităţii administrativ-teritoriale pe anul 2017, suma necesară organizării ediției din acest an fiind estimată atât pe baza Raportului, înregistrat la municipiul Sighișoara cu nr. 19.312/20.08.2015, elaborat de Asociația Culturală Teatrul Scena în baza parteneriatului ce a avut ca și obiect organizarea Festivalului „Sighișoara Medievală” 2015, cât și pe baza proiectelor depuse în anul 2016, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general în vederea organizării Festivalului „Sighișoara Medievală” în anul 2016. Suma de 450.000 lei va fi cheltuită, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pentru achiziționarea serviciului de organizare de festival – componenta artistică și cea logistică. Întrucât serviciul de organizare de festival este un serviciu specific inclus în Anexa nr. 2 a Legii nr. 98/2016 privind achizițiilor publice, achiziționarea acestuia se va face în conformitate cu prevederile Normei interne privind Procedura simplificată proprie pentru organizarea și desfășurarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică ce au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice din categoria celor incluse în Anexa nr. 2 la Legea nr. 98/2016, privind achizițiile publice, iar pentru demararea procedurii de achiziție publică este necesară alocarea sumei necesară organizării și desfășurării evenimentului urmând ca, după finalizarea acesteia să fie stabilit și regulamentul de organizare și desfășurare a festivalului”.
Ce conține Programul
Potrivit programului, pe parcursul celor trei zile de festival vor fi organizate activitățile de meșteșugărit olărit, fierărit, linogravură, dulgherit, manufacturizare de bijuterii, vor fi ateliere de dans medieval, teatru de păpuși, teatru de umbre, teatru itinerant, se va trage cu arcul, se vor mânui arme specifice epocii medievale, se va recita poezie medievală, se va organiza expoziție de artefacte, vor avea loc conferințe, concerte şi spectacole, animație stradală, nu vor lipsi focul de artificii și mapping pe clădiri, li s-a răspuns cârcotaşilor. „Aşa cum aţi putut citi din referatul ce-l aveţi la dispoziţie”.
Lipsa transparenţei decizionale îi frământă pe consilierii care au ridicat obiecţii peste obiecţii. „Dacă evenimentul va fi organizat prin sistemul electronic de achiziţii publice, tema şi activităţile din program cine le-a stabilit? Ori nu mai e secret cine va câştiga licitaţia?”, se întrebau consilierii. Aici, menționăm doar faptul că (conform informațiilor primite) licitația va fi publică, deci oricine poate participa.
De ce să ne referim la trecut
Răspunzând întrebărilor, primarul Sighişoarei a subliniat importanţa Festivalului într-un referat. „Festivalul „Sighișoara Medievală” și-a consolidat, prin succesul edițiilor anterioare, statutul de cel mai eficient mijloc de promovare a imaginii Sighișoarei ca centru cultural de interes major. De precizat faptul că, notorietatea acestui festival a constituit argumentul în invitarea municipalității de a adera, în anul 2011 la „Confederația Europeană a Jocurilor și Evenimentelor Istorice”. Zeci de mii de turiști invadează la sfârșit de iulie străduțele Cetății care redevine o mare și vie scenă, un spațiu de desfășurare a spectacolelor cuprinse în programul festivalului dar, și a celor ad hoc cu artiști amatori foarte entuziaști, inspirați de atmosfera creată prin decor și sunet adecvate epocii”, se arată în referatul lui Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean.
Concluzia
18.000 de turiști sunt porcărie pentru UIPS, cam asta ar putea fi concluzia afirmației de dinaintea votului: „O porcărie scumpă programul Zilelor Sighişorene şi Festivalul o porcărie de patru ori mai scumpă”.
Acestea fiind zise, consilierii au trecut la votarea proiectului de hotărâre. Din 19 consilieri au fost prezenţi 18, dintre care 12 au votat pentru, iar 6 consilieri, cei care nu reuşesc să treacă peste „înfrângerea suferită la ultimele alegeri punând presiune constantă asupra primarului, cum s-a exprimat o sighişoreancă”, vrând să-şi păstreze anonimatul, s-au abţinut. Reprezentanţii formaţiunilor PSD,UDMR, PNL au votat pentru, aprobarea proiectului de hotărâre, iar Burghelea Bogdna-Ioan, Cioloş Ioan, Duma Felix- Lucian, Stoica Dorina, Pop Claudiu şi Sîrbu Ioan-Iulian, toţi de la Uniunea Independentă pentru Sighişoara s-au abţinut de la vot.
Imediat s-a declanşat circul. „Felicitări dragi colegi, glumă proastă, ce aţi făcut în 29 de ani pentru Sighişoara, nişte derbedei, ia un diazepam, nu fugiţi pe scări…”, în cele din urmă şedinţa a fost suspendată pentru 20 de minute, timp în care recalcitranţii au fost rugaţi respectuos „să părăsească sala”.
4 mai
„Proiectul de hotărâre a fost respins, probabil consilierilor li s-a părut că suma de 450.000 de lei pentru organizarea Festivalului Medieval este prea mare. Suma a fost calculată în baza istoricului festivalurilor de până acum. Au fost ediţii mai scumpe, adică 570.000 de lei şi ediţii în care s-au alocat 430.000 de lei. Noi ne-am dus pe o valoare medie estimată, fără să amestecăm veniturile şi cheltuielile. Am precizat că vom încasa veniturile într-un alt cont, ca să avem o situaţie clară, să vedem cât sunt sumele provenite din vânzarea biletelor, din închirierea spaţiului public, din autorizări etc. Consilierii susţin că suma e mare, dar eu spun că este justificată având în vedere istoricul. Am explicat astăzi consilierilor ce înseamnă achiziţiile de acest gen pe noua lege a achiziţiilor publice. Am modificat proiectul de hotărâre şi joia viitoare va fi o nouă şedinţă extraordinară”, a arătat primarul Ovidiu Mălăncrăvean.
Încă nu e totul pierdut, pentru că s-a decis ca proiectul să fie discutat din nou, joi, 4 mai în şedinţă de consiliu extraordinară.
Eliza MUNTEAN
putin mai multa munca de cercetare si mai multe impartialitate jurnalistica nu ar strica….
Poate se discuta si de centura „Municipiului Sighisoara” ! Ar trebui sa le fie rusine ca dupa atatia amari de ani, in care ne tot consideram cetateni europeni, facem slalom cu copiii printre tirurile ce tranziteaza orasul.
Este de neînțeles poziția exprimată de domnul primar, având în vedere că anul trecut, un proiect depus pe legea 350//2005 cu un un program detaliat și un buget descriptiv, nu unul făcut pe baza istoricului” de 350.000 lei din care 10% confinanțarea aplicantului – Asociația Teatrul TaCT Sighișoara – care NU presupunea taxarea domeniului public și, mai ales a spectatorilor, a fost catalogat drept exagerat de scump. Legea achizițiilor publcie nu a fost inventată în ultimul an iar a cere o sumă atât de mare pe un proiect atât d eslab și care nu spune practic nimic este o dovadă de superficialiate inacceptabilă la acest nivel. Din respect pentru adevăr ar trebui spus că ”circul” a fost declanșat de președintele de ședință iar evacuarea unui cetățaen nemulțumit de prestația autorităților locale a fost un gest cel puțin disporoporționat.
Păcat pt Sighișoara că sighișoreni și așa erau tacsați la intrare lucru care mi se pare a fi inacceptabil. Așa stim si noi cu cine sa votam data viitoare pt că nu-i vom uita chiar daca în preajma alegerilor vin să ne mănînce din palmă căci deocamdată ni se …. în cap de acol de sus.
Avand in vedere notorietatea festivalului(la care faceti frecvente trimiteri in articol) mi se par firesti exigentele opozitiei in ceea ce priveste organizarea evenimentului ! Nici dvs. nu ati risipi bugetul familiei pe orice achizitie, numai de dragul de a cheltui o suma de care o aveti in buzunar! Asa ca mai multa impartialitate in articolele scrise, nu ar strica! Cat despre „presiunea” exercitata de catre opozitie si societatea civila asupra primarului…sa fim seriosi! Cand stii ca palaria este prea mare si iti intuneca orizontul, nu ti-o pui pe cap! Sau…ne plac doar laudele si ovatiile, orice critica (in loc sa fie valorificata constructiv) este catalogata drept presiune?