Festivalul ,,Sighișoara Medievală’’ este organizat de Municipiul Sighișoara și are ca organizator artistic Societatea Cultural Artistică de Tineret Concret, inițiator al acestuia.
Sighișoara Medievală este prima manifestare de gen din România la care participă peste 250 de artiști și renactori din Ungaria, Ucraina, Italia și România ce vor susține peste 120 de activități medievale.
Cel mai important festival medieval apărut în anul 1992, care prezintă viața civilă și militară a secolelor XIII – XVII, își deschide porțile în perioada 26 – 28 iulie 2019.
Tema festivalului de anul acesta este ,,Misterul medieval’’ făcând referire la formele teatrale apărute în evul mediu cu acceptul bisericii și care promovau moralități religioase, tablouri biblice, ce aveau ca scop educarea poporului, dar și la înțelesul enigmatic al acestei perioade.
Și anul acesta publicul pasionat de medievalism, de incursiuni în timp, vor avea ocazia să vadă, dar și să participe în mod direct la un bogat program cu multe activități inedite, concerte pe scenă și stradale, demostrații militare, reconstituiri istorice ale unor evenimente militare pedestre și ecvestre, spectacole de teatru medievale, de commedia dell’Arte, jonglerii, dansuri medievale, magie și ateliere artistice și de mânuire a armelor medievale. Toate acestea se vor desfășura în cinci tabere (Tabăra Atelierelor de lângă Turnul Cizmarilor, Tabăra Cavalerilor de lângă Biserica Mănăstirii, Tabăra Comedianților din Piața Rățuștelor, Tabăra Mesteșugarilor din jurul primăriei, Arena Cavalerilor din Piața Sigma), 2 spații interioare (Turnul Fierarilor – un Turn al Artelor, Sala Sander), plus Piața Mare a Cetății unde se gasește și scena principală. Printre artiștii participanți vor fi actorii Eugenia Serban, Cosmin Sofron, Gabriel Apostol, Trupele de muzică SPIRITUAL SEASONS din Ucraina, ANNO MUSICA din Ungaria, SPECIMEN TEATRO din Italia, CIMPOIERII de Transilvania și TRUVERII din Romania, dintre cei mai importanți lăutiști din țară: Caius Hera, Cristi Lazar, Nicolae Szekely, Companii teatrale precum Skepsis din Alba Iulia, Studio 24 din București și nu în ultimul rând ordine militare din Mediaș, Cluj Napoca, Brașov, București, Artgotica din Sibiu cu jonglerii cu steaguri și Nosa din Bistrița cu dansuri medievale. Dar să nu uităm de proiecția video de pe Turnul cu ceas ce va închide această ediție.
Așa cum spune regizorul artistic al acestei ediții Mihai Serghei Todor ,,Totul a pornit din pasiunea pentru arta evului mediu, o artă fascinantă a lumii, uitată de societatea contemporană și de generațiile grăbite cu care ne confruntăm. Arta evului mediu este una fascinantă, făcând referire la modul de trai, la meseriile pe care le aveau oamenii, cum se distrau aceștia, dar și la bătăliile care aveau loc.‘’
,,Sighișoara medievală’’ este prima manifestare cultural istorică din România unde sunt consolidate și promovate tendințele evului mediu atât ca artă, ca viață socială, dar și din punct de vedere militar, prezentând viața și activitatea oamenilor din secolelor XIII – XVI.
Festivalul ajuns la a 26-a ediție, este organizat de Municipiul Sighișoara, coordonat artistic de către Societatea Cultural Artistică de Tineret Concret, Sub Înaltul Patronaj al Principesei Margareta Custodele Coroanei României.
Parteneri media: TVR – Studioul Teritorial Tg. Mureș, Radio Son și platforma culturală E-Cultura.Info
Sprijin: CN UNICAT – Sighișoara, Asociația Mioritics
UN EVENIMENT RACORIT DE BERGENBIER
#medieval #sighisoara #event #history #cetate
PARTICIPANȚI
Secțiunea de muzică:
- Anno musica – Ungaria
- Spiritual Seasons – Ucraina
- Specimen Teatro – Italia
- Cimpoierii din Transilvania – Hunedoara
- Huniadi Cantores – Hunedoara
- Truverii – București
- Lăutistul Nicolae Szekely – Hunedoara
- Duo laute Cristi Lazar – Iasi și Caius Hera – Timișoara
Secțiunea Ordine de reconstituire militară
- TerraUltraSilvana – Brașov
- Ordinul Cavalerilor din Mediaș – Mediaș
- Paladinii de TerraMedies – Mediaș
- Compania Dragonului – Cluj-Napoca
- Teutonii Transilvaniei – Mediaș
- Vulturii Tării Calatei
- Scutierii de Mulchbach –Sebeș
- Artgotica – stegari și jonglerii cu foc – Sibiu
- Nosa – dansuri medieval – Bistrița
- Sirius – jonglerii cu foc – Bistrița
- Dream Fire – jonglerii cu foc– Mediaș
Secțiunea de teatru
- Actrița Eugenia Serban – recital teatral
- Actorul Cosmin Sofron – recital teatral
- Actorul Gabriel Apostol – recital teatral
- Teatru Itinerant JEDERMANN
- Magitot – Marius Dragus – București
- Compania SKEPSIS – Alba Iulia
- Compania STUDIO 24 – București
- Compania PETER PANN – Campina
- Compania MORA – București
- Bonczidai Deszideriu și Szabo Daniel – teatru de bâlci – Târgu Mureș
- Hocus Pocus Trulala – Sibiu
Secțiunea Ateliere
- Compania Mora – București
- Nokors – București
- Hocus Pocus Trulala – Sibiu
- Happy Colour – București
Secțiunea Conferințe
- Dr. Bandi ANDRAS
- Dr. Liviu Cîmpineanu
- Constantin Podu – actor – Teatrul Medieval religios și profane
- Mircea Rotaru – dramaturg – Misterul medieval între imperiul roman și renaștere
Secțiunea Videomaping
- Radu Ignat – Sibiu
Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, Mihai Serghei Todor,
Primarul municipiului Sighișoara Scat Concret